Puteți cădea extrem de ușor victima unui atac cibernetic: e suficient ca unul dintre angajații dvs. să deschidă un mesaj dubios de e-mail!
Cel mai important lucru pe care trebuie să îl rețineți!
Riscul de a fi victima unui atac informatic scade cu 85% (!) dacă luați niște măsuri de prevenire foarte simple. Instalarea de programe antivirus actualizate și respectarea câtorva reguli fac pur și simplu minuni!
78% din posesorii de căsuțe de e-mail spun că sunt conștienți de riscurile accesării unor link-uri din mesajele primite de la necunoscuți. Și totuși dau click!
Problema e că, în încercarea lor de a oferi servicii cât mai bine targetate și cât mai bine pliate pe nevoile pieței, companiile caută să obțină și să stocheze cât mai multe informații despre clienții lor.
Iar aceste informații, odată accesate de cineva din exterior, pot fi folosite cu succes pentru lansarea unor mesaje foarte bine personalizate, care par că vin de la cineva cunoscut, dar care conțin de fapt link-uri periculoase.
7 lucruri esențiale de știut despre securitatea computerelor dvs.!
- În primul și în primul rând: niciun atac informatic nu este prea mic, nicio formă de protecție nu este prea mare! Atacurile cibernetice sunt, fără nicio exagerare, cea mai mare amenințare la adresa afacerilor în ziua de azi!
- Dacă în urmă cu 10 ani, companiile reacționau DUPĂ ce erau victimele unui atac informatic, în momentul de față cuvântul de ordine este PREVENIREA.
- Tendința este ca numărul atacurilor informatice să crească de la an la an. O spun absolut toți experții implicați în securitatea cibernetică.
- Nicio companie nu este în siguranță! Există ideea că atacurile informatice sunt îndreptate cu precadere împotriva companiilor mari și a instituțiilor publice, dar datele Verizon arată că 71% din atacuri au drept țintă firmele mici, cu mai puțin de 100 de angajați, unde protecția e mai slabă.
- Pagubele sunt pe de o parte cele directe:
- furtul de informații despre companie;
- furtul de date financiare (bilanțuri, ștate de salarii, date ale cardurilor bancare etc.);
- furtul de bani propriu-zis (golirea conturilor);
- întreruperea activității (imposibilitatea de a face tranzacții online, de a onora comenzi);
- pierderea bazei de date cu adresele clienților și furnizorilor.
Dar mai sunt și pagubele indirecte:
- cresc costurile cu asigurarea afacerii (compania dvs. prezintă acum un risc sporit în fața firmelor de asigurări);
- scade credibilitatea companiei;
- clienții vă consideră vulnerabil și evita să mai comande de la dvs., bancile nu vă mai creditează;
- pierdeți invenții, planuri de afaceri, strategii pe care se baza dezvoltarea viitoare a companiei dvs.
Toate aceste pagube pot fi cuantificate ușor în bani și sumele care se pierd astfel sunt năucitoare!
Se estimează că nivelul acestor pagube produse economiei mondiale se apropie rapid de pragul de 2.000 de miliarde $!
- În momentul de față sunt 6,8 miliarde de dispozitive electronice conectate la Internet și se estimează că în doar 3 ani numărul lor va ajunge la 20 de miliarde (!). Este clar că un “colos” de asemenea dimensiuni prezintă si vulnerabilități, de aici și preocuparea non-stop pentru securitatea lui.
- Smartphone-urile sunt cele mai expuse, deoarece oferă mulți vectori de atac: descărcarea de aplicații, rețele de socializare, simpla navigare pe Internet.
Mai multe informații despre care sunt tendințele viitoare și cum sunt ele influențate de atacurile cibernetice în partea a doua a articolului.