Ce înseamnă IoT?
Conceptul IoT are o mulțime de definiții, în funcție de perspectiva autorului. Cu toate acestea, una dintre cele mai clare este: o rețea de dispozitive/ aplicații conectate la internet care distribuie date fără ajutorul omului.
Aplicațiile conectate la “Internetul mai multor dispozitive” au identificatori unici care colectează informațiile pe care apoi le trimit către un server central. Aici, informațiile sunt procesate și folosite pentru a forma sarcini ușor de îndeplinit. Astfel de dispozitive variază de la telefoane mobile și mașini de cafea până la sisteme de tipul Google Home. Orice dispozitiv poate fi conectat la “Internetul mai multor dispozitive”, dacă are senzori speciali și conexiune la internet. Astfel de aplicații sunt folositoare atât persoanelor juridice, cât și utilizatorilor normali.
Utilitatea IoT
Utilizatorii pot folosi aplicațiile IoT pentru a-și ușura viața de zi cu zi. Un exemplu concret în acest sens ar fi că mașina ar putea detecta o problemă la motor și ar putea programa o vizită la mecanic, fără intervenția omului.
De asemenea, și afacerile pot beneficia de pe urma tehnologiei “Internetului mai multor dispozitive”. Ele pot monitoriza lanțurile de aprovizionare sau nivelurile de inventariere ori pot urmări comportamentul consumatorului, preluând feedback-ul acestuia.
Spre exemplu, în domeniul agricol, prin tehnologia IoT se pot monitoriza și controla condițiile micro-climatice, ceea ce duce la creșterea productivității. Dispozitivele care folosesc acest tip de tehnologie pot corela factori precum nivelul de umiditate la nivelul solului și previziunile meteo pentru următoarele zile, astfel încât să prevină consumul excesiv.
Viitorul IoT
Se previzionează că până în 2020 vor fi peste 20 de miliarde de dispozitive conectate , care vor colecta și distribui informații în jurul nostru. Din punct de vedere financiar, piața IoT este evaluată la peste 1,7 trilioane de dolari până în 2020 .
Așadar, viitorul este unul integrat, conectat și digitalizat, iar subiecte precum securitatea cibernetică vor lua, probabil, mai multă amploare. Dispozitivele integrate cu IoT vor ușura viața utilizatorilor și vor ajuta la creșterea eficienței companiilor.