Să învățăm din greselile altora pentru a eficientiza procesele IT
Nu trebuie să permitem să ni se întâmple atât nouă, cât și clienților noștri o situație neprevăzută și de un impact major, ca doar apoi să facem propria analiză de risc a sistemelor IT. Aceste sisteme și tehnologii bine implementate cu scopul de a proteja utilizatorul trebuie să confere încredere, obișnuindu-i pe cei care operează dispozitivul cu sentimentul de certitudine că rezultatele vor veni în mod constant, atât timp cât se mențin protejați. Începem cu o întrebare simplă și relevantă: ce ar putea să meargă prost?
Se identifică astfel zonele critice, se cuantifică impactul asupra afacerii și se alege soluția potrivită de Business Continuity & Disaster Recovery, pentru a diminua probabilitatea concretizării riscului și astfel se asigură protecția datelor.
Sistemele de monitorizare proactivă reduc cu 80% întreruperile IT
O echipă profesionistă, disponibilă 24/7, împreună cu sistemele avansate de monitorizare a funcționalității componentelor IT fac pereche bună și reduc problemele apărute cu 80%. Aceste soluții de prevenire se aplică atât la sistemele critice cât și la stațiile de lucru ale utilizatorilor. Este mult mai simplu, economic și eficient să previi decât să tratezi.
O soluție de continuitate este mai ieftină decât întreruperea activității.
O problemă poate apărea oricând, important este cât de pregătit ești să reacționezi astfel încât întreruperea activității să fie minimă. Investiția în astfel de sisteme este importantă, însă este mult mai eficientă decât întreruperea activității pentru o perioadă nedeterminată. Să nu te gândești că pierderea suferită este doar cea de timp. Pierderea poate fi măsurată atât din punct de vedere al pierderii efective de oportunitate de afaceri, cât și din punct de vedere al imaginii și al percepței pe piață.
Oricui i se poate întâmpla o avarie
Nu contează dimensiunea companiei, nici măcar cifra de afacere. Soluțiile de continuitate a afacerii se aplică de la companiile cele mai mici, care dețin date și informații proprii, iar lista se poate extinde până la multinaționale. Pentru o companie mică, până și întreruperea unei conexiuni la Internet poate reprezenta o situație semi-critică, ce afectează o echipă de angajați care vor rămâne ”deconectați” până la depanarea problemei. Pentru orice context, pentru orice situație critică este important să identifici rapid și să intervii imediat conform unui plan realizat deja de dinainte. Fă-ți propriile planuri de avarie astfel încât să știi exact ce ai de făcut în cazul unui eveniment neprevăzut. Vei acționa cu mai multă luciditate și vei rezolva mai rapid situația.
Apelați la specialiști
Alegeți o compania potrivită cu care să lucrați, având grijă ca în procesul de selecție să urmăriți exact experiența dovedită. Cei cu care lucrați trebuie să urmeze cu exactitate procedurile implementate de standarul ISO 22301 și să dovedească prin proiectele realizate și prin experiența pe care o dețin un grad ridicat de profesionalism. De asemenea ține cont de ideea că trebuie să ai categoric certitudinea că ți se va oferi atât disponibilitate, cât și un număr nelimitat de intervenții profesioniste.
În cadrul Class IT au fost implementate sisteme redundante care asigură funcționalitate de minim 99,999% (five nines) încă din 2001 și am lucrat cu multiple companii cu sisteme IT critice, atât în România cât și în Statele Unite. Proiectele realizate pentru Morgan Stanley, CIFC sau Astra confirmă experiența noastră.
Companiile locale au la dispoziție un program de audit primar gratuit, realizat de auditori IT certificați care vă pot oferi o primă imagine a situației actuale a sistemelor IT. Majoritatea celor pentru care lucăm apelează apoi la un proces de auditare exhaustivă care să le permită identificarea tuturor riscurilor, implementarea soluțiilor IT potrivite și apoi monitorizarea și administrarea acestora.