Adware
Adware-ul denumit în mod alternativ malware, sneakware sau spyware, un program instalat fără consimțământul sau cunoștințele utilizatorului în timpul instalării unui alt program. La fel ca programele spyware, adware-ul urmărește activitățile și obiceiurile de pe internet pentru a ajuta companiile să facă publicitate mai eficientă
Adware-ul este de obicei instalat pe un computer cu programe gratuite, deoarece dezvoltatorii sunt de multe ori plătiți dacă îl includ cu programul lor. Ca și programele spyware, adware-ul poate fi localizat și eliminat de pe un computer folosind utilitățile software disponibile pe Internet.
Baitware
Baitware este un utilitar software disponibil gratuit, cu funcționalități foarte limitate. Adesea slab codificat, baitware permite unui dezvoltator de software să elibereze o versiune software limitată pentru a atrage utilizatorii țintă să cumpere versiunea software completă.Baitware este un tip de freeware, shareware sau liteware cu o calitate și funcționalitate mult mai reduse decât omologul său software complet. La fel ca în cazul altor tipuri de freeware, vânzătorii și dezvoltatorii vizează și „momește” utilizatorii finali cu versiuni software ale baitware. După descărcarea, instalarea și utilizarea versiunii baitware, utilizatorul este încântat să achiziționeze versiunea plătită.Baitware este folosit și de către spamerii care distribuie software gratuit în schimbul adreselor de e-mail.
Betaware
Betaware este un program sau o aplicație care se află încă în faza de dezvoltare și testare a dezvoltării de software, una dintre etapele care apar înainte de lansarea finală. Betaware este un software sau o aplicație pre-lansare oferită unui grup selectat de utilizatori, astfel încât aceștia să o poată încerca în condiții reale înainte de eliberarea oficială a publicului. Aceste versiuni beta au fost supuse testării alfa și aproape arată ca produsul final, totuși, pe măsură ce testarea progresează și se găsesc bug-uri, se fac modificări. Acest lucru vă ajută să faceți versiunea finală fără erori. Un program betaware poate fi denumit și versiune beta.Betaware va avea de obicei mai multe bug-uri decât versiunea completată, în special în ceea ce privește performanța și setul de funcții. Scopul testării beta este de a reduce impactul negativ al eventualelor bug-uri asupra utilizatorilor finali. Versiunile beta pot fi clasificate în beta deschis și beta închis. Open beta folosește un grup de persoane care sunt interesate să participe la testul beta în timp ce beta închisă este alcătuită dintr-un grup selectat sau restricționat de utilizatori care sunt aleși pe invitație. Acești testatori beta recomandă caracteristici suplimentare care cred că ar trebui să fie incluși în versiunea finală și, de asemenea, să raporteze eventualele erori pe care le găsesc în versiunea beta.
Bundleware
Bundleware este un termen folosit pentru a descrie colectiv unul sau mai multe programe software care vin în pachete drept un plus. Acest lucru nu este neapărat rău intenționat.Bundleware-ul care este cel mai neplăcut are, în cel mai bun caz, câteva tipuri:Programe care sunt considerate adware și PUP. Acestea pot sau nu să ofere utilizatorilor opțiunea de a opta din programele suplimentare.Programele care sunt utile, dar nimeni nu vrea să plătească pentru funcționalitatea lor, astfel încât dezvoltatorul intră într-un program de monetizare care încorporează programele adware în programul său.PUP-uri care oferă instalarea altor PUP-uri de la același producător în timpul instalării.Programele care instalează și pachete software de care au nevoie pentru a rula pe sistemul afectat.Malwarebytes detectează aceste tipuri.
Crapware
Crapware (cunoscut și sub denumirea de „bloatware” sau „junkware”) este ceea ce producătorii de hardware instalează pe dispozitivele lor deasupra sistemului de operare. În timp ce unele dintre acestea ar putea fi vag lucruri utile (încerc să mă gândesc din greu la un exemplu de crapware util și greșesc mizerabil), cea mai mare parte nu este altceva decât un viscol de încercări și demonstrații gratuite care te încurajează. cumpărarea versiunii complete. În cel mai bun caz, acest crapware este benign, în timp ce în cel mai rău caz poate încetini dramatic performanțele sistemului sau poate compromite securitatea sistemului.
Freeware
Freeware-ul este un software, cel mai adesea proprietar, care este distribuit fără costuri monetare utilizatorului final. Nu există un set de drepturi, licențe sau EULA convenite care să definească fără ambiguitate freeware-ul; fiecare editor își definește propriile reguli pentru freeware-ul pe care îl oferă. De exemplu, modificări, redistribuire de către terți și inginerie inversă fără permisiunea autorului sunt permise de unii editori, dar sunt interzise de alții.Spre deosebire de software-ul gratuit și open-source, care sunt, de asemenea, deseori distribuite gratuit, codul sursă pentru freeware nu este de obicei disponibil. Freeware-ul poate fi destinat să beneficieze de producătorul său, de exemplu, încurajând vânzările unei versiuni mai capabile, ca în modelele de business freemium și shareware.
Freemium
Freemium, un portmanteau al cuvintelor „gratuit” și „premium”, este o strategie de stabilire a prețurilor prin care un produs sau serviciu este furnizat gratuit, dar bani (o primă) sunt taxate pentru funcții suplimentare, servicii sau virtuale (online) sau bunuri fizice (offline) care extind funcționalitatea versiunii gratuite a software-ului. Acest model de afaceri este utilizat în industria software-ului încă din anii ’80. Un subset al acestui model folosit de industria jocurilor video se numește free-to-play.Modelul de afaceri a fost folosit pentru software încă din anii ’80. Aceasta este adesea într-o versiune limitată de timp sau cu caracteristică limitată pentru a promova o versiune completă plătită. Modelul este potrivit în special software-ului, deoarece costul distribuției este neglijabil. Astfel, se pierde puțin prin acordarea licențelor software gratuit, atât timp cât se evită canibalizarea semnificativă. Termenul freemium pentru a descrie acest model pare să fi fost creat mult mai târziu, ca răspuns la o postare pe blog de 2006, de către capitalistul de risc Fred Wilson, care rezumă modelul:Dă-ți serviciul gratuit, eventual acceptat de anunțuri, dar poate nu, achiziționează foarte mulți clienți foarte eficient prin intermediul cuvântului oral, rețelelor de trimitere, marketingului de căutare organică etc., apoi oferă servicii cu valoare adăugată la prețuri premium sau o versiune îmbunătățită a serviciului dvs. la baza de clienți.
Shareware
Shareware este un tip de software proprietar, care este inițial oferit gratuit utilizatorilor, cărora li se permite și este încurajat să facă și să partajeze copii ale programului. Shareware este adesea oferit ca descărcare de pe un site web sau de pe un disc compact inclus cu o revistă.Shareware diferă de software-ul open-source, în care codul sursă este disponibil pentru oricine să îl inspecteze și să îl modifice; și freeware, care este software distribuit fără costuri pentru utilizator, dar fără ca codul sursă să fie disponibil. Există multe tipuri de shareware și, deși este posibil să nu necesite o plată inițială inițială, multe sunt destinate să genereze venituri într-un fel sau altul. Unele limitează utilizarea numai în scopuri personale non-comerciale, cu achiziționarea unei licențe necesare pentru utilizarea într-o întreprindere de afaceri. Software-ul în sine poate fi limitat în funcționalitate sau poate fi limitat în timp sau poate aminti utilizatorului că plata ar fi apreciată. Software distribuit pe baza unui sistem de onoare. Majoritatea programelor shareware sunt livrate gratuit, dar autorul solicită de obicei să plătiți o mică taxă dacă vă place programul și îl utilizați în mod regulat. Prin trimiterea taxei mici, vă înregistrați la producător pentru a putea primi asistență și actualizări. Puteți copia shareware-ul și îl puteți transmite prietenilor și colegilor, dar ei trebuie să plătească o taxă dacă folosesc produsul. Shareware-ul este ieftin, deoarece este de obicei produs de un singur programator și este oferit direct clienților. Astfel, practic nu există cheltuieli de ambalare sau publicitate. Rețineți că shareware-ul diferă de software-ul din domeniul public în acel shareware este protejat de drepturi de autor. Aceasta înseamnă că nu puteți vinde un produs shareware ca pe al dvs.
Liteware
Liteware este un termen pentru software distribuit liber într-o versiune cu o capacitate mai mică decât vânzarea completă …Liteware oferă aceeași interfață vizuală, pictograme și componente ale omologului său software complet. În funcție de dezvoltator sau furnizor, anumite funcții pot fi dezactivate, indisponibile sau parțial disponibile pentru utilizatori. Este posibil ca Liteware să aibă actualizări și asistență limitate pentru dezvoltatori / furnizori. Ca și software-ul de încercare, liteware nu are, în general, o dată de expirare.Deși limitată și incompletă, liteware este proiectat pentru a oferi o funcționalitate suficientă pentru evaluarea completă de către un utilizator înainte de achiziție. Odată ce un utilizator achiziționează versiunea completă, liteware-ul poate fi actualizat, deblocat sau înlocuit de versiunea mai nouă.
Trialware
Trialware-ul are de obicei o limită de timp încorporată. Utilizatorul poate încerca programul complet prezentat până la finalizarea perioadei de încercare, apoi majoritatea programelor de testare revin la o funcționalitate redusă (freemium, nagware sau crippleware) sau la un mod non-funcțional, cu excepția cazului în care utilizatorul plătește taxa de licență și primește un cod de înregistrare pentru deblocarea programului. Trialware-ul a devenit norma pentru software-ul online ca serviciu (SaaS).Motivul din spatele proceselor de testare este de a oferi potențialilor utilizatori posibilitatea de a încerca programul pentru a-i evalua utilitatea înainte de a achiziționa o licență. Potrivit firmei de cercetare a industriei Softletter, 66% dintre companiile online chestionate au avut rate de conversie gratuite-la-plata către clienți de 25% sau mai puțin. [1] Furnizorii SaaS utilizează o gamă largă de strategii pentru a-și ajuta clienții și a-i converti în clienți plătitori.
Nagware / begware, annoyware sau un nagscreen. Nagware (cunoscut și sub numele de begware, annoyware sau nagscreen) este un termen peiorativ pentru shareware care amintește în permanență utilizatorului să achiziționeze o licență.De obicei, face acest lucru prin apariția unui mesaj atunci când utilizatorul începe programul sau în mod intermitent în timp ce utilizatorul utilizează aplicația. Aceste mesaje pot apărea ca ferestre care să ascundă o parte a ecranului sau ca niște cutii de mesaje care pot fi închise rapid. Unele programe nagware păstrează mesajul pentru o anumită perioadă de timp, forțând utilizatorul să aștepte să continue utilizarea programului. Programele fără licență care acceptă imprimarea pot suprapune o filigrană la ieșirea tipărită, precizând, de regulă, că ieșirea a fost produsă de o copie fără licență.Unele titluri afișează o casetă de dialog cu informații de plată și un mesaj prin care plata va înlătura notificarea, care este de obicei afișată fie la pornire, fie după un interval în timp ce aplicația rulează. Aceste anunțuri sunt concepute pentru a enerva utilizatorul la plata.
Bloatware
Termenul „bloatware” poate fi aplicat la software-ul care a fost umflat prin ineficiență sau prin eliminarea funcțiilor, așa cum s-a arătat mai sus. [3] Termenul se referă, de asemenea, la software-ul preinstalat pe un dispozitiv, de obicei de către producătorul de hardware, care este de cele mai multe ori nedorit de către cumpărător. De exemplu, software-ul preinstalat care a ocupat 45% din spațiul de stocare de 16 gigabyti de la Samsung Galaxy S4.Termenul poate fi de asemenea aplicat acumulării de elemente software nedorite și neutilizate, care rămân după o dezinstalare parțială și incompletă. Aceste elemente pot include programe întregi, biblioteci, informații de configurare asociate sau alte date. Performanța se poate deteriora per ansamblu ca urmare a unor astfel de încărcături, deoarece componentele software sau componente software nedorite pot ocupa memoria, timpul de procesare a deșeurilor, adăuga I / O de disc, consumă stocare și pot provoca întârzieri la pornirea și oprirea sistemului. În cele mai grave cazuri, software-ul rămas poate interfera cu funcționarea corectă a software-ului dorit.Bloatware poate fi îndepărtat cu ușurință dacă utilizatorul are acces root pe smartphone-ul său, deși procesul de rootare are propriile avantaje și dezavantaje, cum ar fi anularea garanției producătorului și că anumite programe software refuză să ruleze pe dispozitive înrădăcinate
Crippleware
Crippleware-ul a fost definit pe tărâmuri atât în software, cât și în hardware. În software, crippleware înseamnă că „funcțiile vitale ale programului, cum ar fi imprimarea sau posibilitatea de a salva fișierele sunt dezactivate până când utilizatorul cumpără o cheie de înregistrare”. În timp ce crippleware-ul le permite consumatorilor să vadă software-ul înainte de a cumpăra, nu pot să testeze funcționalitatea completă din cauza funcțiilor dezactivate. Hardware crippleware este „un dispozitiv hardware care nu a fost proiectat la capacitatea sa deplină”. Funcționalitatea dispozitivului hardware este limitată pentru a încuraja consumatorii să plătească pentru o versiune actualizată mai scumpă. De obicei, dispozitivul hardware considerat a fi crippleware poate fi îmbunătățit pentru a îmbunătăți sau a potențialului său maxim printr-o schimbare banală, cum ar fi înlăturarea unui fir jumper. Producătorul ar elibera cel mai probabil crippleware-ul ca versiune low-end sau economică a produsului său.
Malware / Ransomware
Malware (un portmanteau pentru software-ul rău intenționat) este orice software conceput intenționat pentru a provoca daune unui computer, server, client sau rețea de calculatoare (prin contrast, software care provoacă daune neintenționate din cauza unor deficiențe este de obicei descris ca o eroare de software). Există o mare varietate de tipuri de malware, inclusiv viruși de calculator, viermi, cai troieni, ransomware, spyware, adware și sperietoare. De asemenea, programele sunt considerate malware dacă acționează în secret împotriva intereselor utilizatorului calculatorului. De exemplu, la un moment dat, discurile Sony Music Compact au instalat în mod silențios un rootkit pe computerele cumpărătorilor cu intenția de a preveni copierea ilicită, dar care au raportat și obiceiurile de ascultare ale utilizatorilor și au creat neintenționat vulnerabilități suplimentare de securitate.
Middleware
Middleware este un strat software situat între aplicații și sisteme de operare. Middleware-ul este de obicei utilizat în sistemele distribuite unde simplifică dezvoltarea de software făcând următoarele: Ascunde complexitatea aplicațiilor distribuite Ascunde eterogenitatea hardware-ului, sistemelor de operare și protocoalelor Oferă interfețe uniforme și la nivel înalt utilizate pentru a face aplicații interoperabile, reutilizabile și portabile Oferă un set de servicii comune care minimizează duplicarea eforturilor și îmbunătățește colaborarea între aplicații Middleware-ul este similar cu un sistem de operare, deoarece poate suporta alte programe de aplicații, poate furniza interacțiuni controlate, poate preveni interferențele dintre calcule și poate facilita interacțiunea dintre calcule pe diferite calculatoare prin intermediul serviciilor de comunicații de rețea. Un sistem de operare tipic oferă o interfață de programare a aplicației (API) pentru programe care pot utiliza caracteristicile hardware de bază. Totuși, Middleware oferă o API pentru utilizarea funcțiilor de bază ale sistemului de operare.
Spyware
Spyware-ul este un termen folosit pentru a descrie un program conceput pentru a strânge informații despre activitatea unui utilizator în secret. Programele spyware sunt adesea folosite pentru a urmări obiceiurile utilizatorilor pentru a le viza mai bine cu reclame. Spyware-ul este de obicei instalat pe mașina unui utilizator fără să știe ce este atunci când este urmată o legătură (intenționat sau neintenționat) care redirecționează utilizatorul către un site web rău intenționat.
Shelfware
Raftware este un termen dat software-ului achiziționat, dar niciodată folosit. De obicei, software-ul devine raft atunci când un utilizator îl cumpără pe un capriciu din cauza unei reduceri mari sau pentru nevoile viitoare, dar nu folosește sau nu instalează software-ul respectiv. Raftware nu este un termen derogatoriu și se poate aplica oricăror programe software, chiar și celor care sunt foarte populare și utilizate. Software-ul devine raft în funcție de utilizator și nu de software-ul în sine, dar, în cazul pachetelor și blatware-ului, acesta devine adesea raftware, deoarece de multe ori nu este nevoie sau dorința de a utiliza produsul. Drept urmare, raftul rămâne pe rafturi sau dispozitive fără a fi utilizat. Unul dintre motivele principale pentru care software-ul devine raft este atunci când companiile licențează mai mult software decât au nevoie de fapt din cauza unei reduceri bune. De exemplu, dacă un software costă 100 USD pentru o copie, dar ar costa doar 45 USD dacă s-au cumpărat 100 de exemplare, atunci o companie poate cumpăra 100 de exemplare, chiar dacă are doar 50 de angajați. În acest caz, dacă au cumpărat 50 de exemplare la 100 de dolari, vor plăti 5.000 de dolari, dar dacă cumpără 100 de exemplare la 45 de dolari fiecare, cheltuiesc doar 4.500 de dolari, ceea ce este încă mai ieftin. Există, de asemenea, un număr mare de copii care pot fi utilizate în viitor dacă numărul de utilizatori crește. Între timp, celelalte 50 de exemplare devin rafturi.
Shovelware
Shovelware este un termen derogatoriu folosit pentru software care a fost dezvoltat rapid fără a ține cont de calitate sau funcție și caracteristici, sau software care a fost forțat pentru clienți, cum ar fi cele care sunt preîncărcate pe laptopuri sau smartphone-uri de către operatorii lor de transport. Shovelware se referă la un software de calitate scăzută care se încadrează în trei categorii: Este dezvoltat rapid: acestea sunt concepute pentru a fi dezvoltate rapid. Adesea nu există nicio atenție asupra funcției sau a utilității, iar scopul testării poate fi doar faptul că software-ul funcționează de cele mai multe ori. Aceasta se aplică mai ales jocurilor care sunt dezvoltate pentru console sau Web. Este obligat la clienți: software-ul preîncărcat pe laptop-uri și telefoanele distribuite de transportatori tind să vină cu paiete. Se mai numește „bloatware”, deoarece servește doar la încetinirea dispozitivului și la ocuparea unui spațiu valoros de stocare. Unele dintre aceste programe nu pot fi eliminate din dispozitiv. Alte exemple sunt cele care se instalează cu alte bare de browser Web software. Este umplutură: în zilele în care software-ul venea, de obicei, în CD-uri și DVD-uri DVD, shovelware-ul avea menirea de a umple restul spațiului de pe disc.
Scareware
Scareware este un proces înșelător conceput pentru a-i păcăli pe utilizatorii web să descarce și / sau să achiziționeze programe software (malware) dăunătoare, generând întreruperi, anxietate sau panică. Formate de speriat includ malware, adware, spyware, troieni și viruși. Scareware-ul este, de asemenea, cunoscut sub numele de SmitFraud, criminalistică, antivirus fals, antivirus necinstit, securitate necinstită și rogueware. Scareware generează ferestre pop-up care arată ca avertizări și alerte pentru sistemul Microsoft Windows pentru software antivirus / anti-spyware, produse de curățare a registrelor sau firewall-uri. Aceste ferestre pop-up înșelătoare creează un apel al utilizatorului la acțiune pentru a cumpăra scareware și repara presupusele erori. Scareware-ul poate include o funcție de clic pentru a redirecționa un utilizator către site-ul unui atacator sau pentru a iniția o descărcare malware dacă un utilizator încearcă să închidă fereastra pop-up. Scareware îi determină, de asemenea, pe utilizatori să dezinstaleze software antivirus legitim. Dacă apare un pop-up suspect, utilizatorul este sfătuit să facă clic dreapta pe elementul din bara de activități și să selecteze aproape, sau să părăsească browserul selectând Ctrl-Alt-Del pentru a încheia procesul browserului. Scareware infectează utilizatorii și computerele lor prin oricare dintre următoarele metode: Înșelătorii prin e-mail au fost mascate ca fiind alerte de știri sau felicitări Anunțurile care oferă scanări gratuite sau curățări de sistem și afișează o listă lungă de amenințări necunoscute pentru a genera frica utilizatorului Site-urile afectate au fost reamenajate pentru a profita de vulnerabilitățile software.
Crimeware
Crimeware este orice program de calculator conceput în scopul expres de a desfășura activități onorabile și ilegale online. Deși adware, spyware și malware pot fi utilizate pentru a desfășura activități ilegale, criminalitatea se referă la programe care sunt menite să automatizeze furtul de informații, permițând hoțului să aibă acces la conturile financiare ale unei persoane online. Termenul a fost inventat de Peter Cassidy, secretarul general al grupului anti-phishing. Infractorii folosesc o varietate de metode pentru a fura informații prin intermediul criminalisticii, inclusiv: Crimeware-ul poate redirecționa browserul unui utilizator către un site web falsificat controlat de hoț. Crimeware-ul poate permite accesul la distanță al aplicațiilor, permițând infractorilor să intre în rețele. Crimeware-ul poate fi utilizat pentru a fura parolele memorate în cache în sistemul utilizatorului. Crimeware poate instala jurnale de apăsare a tastei pentru a colecta date, cum ar fi parola și informațiile de autentificare pentru conturile bancare online.
Stalkerware
Stalkerware este un termen general folosit pentru a descrie aplicațiile software care sunt special concepute pentru a urmări indivizii în timp ce se ascund de vedere. Multe aplicații stalkerware se comercializează pe sine ca instrumente de monitorizare a părinților, dar pot fi și sunt adesea folosite pentru a urmări și spiona o persoană.
Cei mai comuni utilizatori de stalkerware sunt abuzatorii de violență în familie, care încarcă aceste programe pe computerul sau dispozitivul mobil al partenerului lor fără să știe.
Sinonime: programe spyware, software de supraveghere comercială, spyware comercial, spyware
Trackware
Trackware-ul este un tip de program folosit pentru a aduna informații de sistem și / sau activități ale utilizatorilor de la dispozitivele de calcul, apoi trimite informațiile către o entitate terță.
Greyware
Greyware este o clasificare a software-ului care îndeplinește în general sarcini enervante, perturbatoare sau nedorite, dar nu până la punctul de a fi rău intenționat.
Vaporware
În argoul computerului, este un hardware sau software inexistent care este anunțat public și promovat activ. Un anunț vaporware poate fi o strategie de marketing pentru a măsura interesele utilizatorilor pentru un anumit produs.
Riskware
Riskware, sau „software riscant”, descrie programe software legitime care conțin lacune sau vulnerabilități care pot fi exploatate de hackeri în scopuri rău intenționate.
Crudware
Crudware este un tip de tactică freeware și de marketing software în care cantități mari de versiuni beta, trial, freeware sau software sunt limitate distribuite sau promovate gratuit pe site-uri web, rețele sociale și comunități online conexe. Crudware-ul este folosit pentru a atrage și motiva clienții potențiali în achiziționarea unei versiuni complete sau plătite de software, sau chiar malware. Deoarece crudware-ul este folosit pentru a păcăli un utilizator să instaleze software, este adesea criticat ca fiind malware sau software inutil. De obicei, crudware-ul este foarte mediatizat sau promovat prin internet prin intermediul comunităților online și forumurilor de discuții, unde un utilizator poate scrie postări pe blog, împărtăși semnături atrăgătoare, postează reclame sau poate participa la alte activități de căutare a atenției. Odată ce o aplicație crudware este executată și instalată, un utilizator este obligat să cumpere versiunea completă pentru a accesa caracteristicile aplicației. De asemenea, produsele crudware pot fi distribuite la evenimente sau întruniri pentru a promova unul sau mai multe produse software noi.
Slimeware
Slimeware este un termen de argou folosit pentru a descrie adware dăunătoare care amenință securitatea computerului sub pretextul actualizărilor software. Slimeware-ul descarcă automat mai multe programe adware fără intervenție sau cunoștințe ale utilizatorului. Aceasta încetinește calculatorul deoarece resursele sunt utilizate de slimeware și, de asemenea, expune utilizatorul la amenințările de securitate.
Agenții de publicitate online care folosesc slimeware sunt adesea considerați experți în eludarea anti-spyware. Pentru a preveni și a combate slimeware-ul, se aplică bunul simț – experții recomandă descărcarea și utilizarea aplicațiilor anti-spyware împreună cu software-ul antivirus standard.
Fatware
Fatware este un termen oarecum deriziv pentru orice program sau produs software care este considerat ineficient sau predispus la preluarea unor cantități excesive de resurse într-un mediu hardware de calcul. Ideea din spatele programului gras, care este numit uneori și bloatware, este că un dispozitiv are o cantitate limitată de memorie și capacitate de calcul, iar aceste resurse nu ar trebui irosite de un design software ineficient.
Cei care iau în considerare amprenta unui software se uită adesea la câtă memorie de acces aleatorie (RAM) folosește programul. Memoria RAM este memoria dinamică pe care programele o folosesc în computer în timpul unei sesiuni date. Un program care pornește prea multă memorie RAM poate avea un impact negativ asupra capacității totale a dispozitivului, determinând încetinirea sistemului sau sistemul de operare. Utilizatorii pot privi, de asemenea, cât spațiu pe disc ocupă un program și câtă putere de procesor necesită.
În general, programul gras poate fi ineficient din cauza caracteristicilor suplimentare care nu oferă o mulțime de avantaje pentru utilizatori sau din cauza codificării ineficiente sau a designului de operare general.
Hijackware
Hijackware este un tip de software rău intenționat care infectează un browser de Internet pentru a afișa publicitate și / sau redirecționa utilizatorul către site-uri web dăunătoare sau spam. Hijackware preia controlul asupra setărilor unui browser pentru a redirecționa utilizatorul către site-uri web care sunt scrise în mod implicit în codul hijackware-ului.
Hijackware este cunoscut și sub denumirea de deturnarea browserului.
Hijackware este un tip de malware care afectează doar browserul Internet și setările acestuia. Acest malware modifică de obicei configurațiile preferate ale utilizatorului, care poate include modificarea paginii de pornire implicite a utilizatorului, adăugarea unui motor de căutare implicit diferit, modificarea marcajelor pentru a adăuga un site web rău intenționat sau nedorit și introducerea barelor de instrumente pentru browser. În majoritatea scenariilor, hijackware-ul vine ca o aplicație încorporată care este ascunsă într-o aplicație de browser freeware sau un supliment. Odată ce utilizatorul instalează aplicația primară, hijackware-ul este activat împreună cu ea.