Programele de tip malware atacă, în general, sistemele vulnerabile precum un sistem de operare neprotejat sau un browser web care nu are protocoalele de securitate la zi. De asemenea, unii atacatori cibernetici apelează la metode de comunicare digitală – e-mail, campanii din social media – pentru a obține date personale din partea utilizatorului.
Iată 10 modalități simple prin care poți preveni infectarea sistemelor cu programe malware:
1. Actualizează-ți sistemul de operare, browser-ul web și plugin-urile.
Actualizările sunt în general construite pentru a remedia vulnerabilități de securitate. Astfel, sistemele sunt mai bine protejate împotriva atacatorilor.
2. Activează plugin-urile click-to-play.
Multe dintre programele malware sunt descărcate prin malveritising. Utilizatorul nu trebuie decât să intre pe un website cu reclame pentru ca programele dăunătoare să se instaleze pe calculatorul său. O modalitate prin care poți împiedica acest lucru este să activezi plugin-urilor click-to-play. Acestea împiedică programe precum Flash sau Java să ruleze în fundal. Cu aceste plugin-uri, ele vor porni doar dacă utilizatorul dorește asta.
3. Șterge programele pe care nu le mai folosești (în special pe cele vechi).
4. Citește e-mail-urile cu atenție.
Fenomentul phishing presupune încercarea frauduloasă de a obține informații sensibile, cum ar fi numele de utilizator sau parole, prin deghizarea într-o entitate de încredere în cadrul unei comunicări electronice (e-mail). În general, această tehnică are success dacă utilizatorul nu știe să se uite la detalii precum: numele expeditorului (aparține cu adevărat companiei la care pretinde că lucrează?), link-uri din corpul e-mail-ului (sunt de încredere?) și structura e-mail-ului (sunt propoziții construite ciudat, ca și cum ar fi traduse?). Citește cu atenție e-mail-urile. În cazul în care ai îndoieli, sună la compania la care expeditorul pretinde că lucrează pentru a face verificări.
5. Nu suna la numerele false de asistență tehnică.
De multe ori, când intri pe un website apare un pop-up care te notifică că sistemul a fost atacat/ infectat și că o anumită firmă de IT te poate ajuta să remediezi problema. Aceasta este de multe ori o alarmă falsă. O companie adevărată de securitate IT nu ar face niciodată o propunere de colaborare printr-un pop-up digital. De asemenea, nu ar cere niciodată o sumă de bani pentru remedierea problemei prin această metodă.
6. Nu crede numerele false care îți oferă asistență.
Unii atacatori cibernetici pretind că sunt de la firme cunoscute de IT și te apelează telefonic pentru a te informa că au detectat un program malware pe calculatorul tău. Alții pot pretinde că au descoperit o fraudă în care este implicat cardul tău de credit. Pentru a te asigura că persoana care te sună spune adevărul, pune-i întrebări precum locația din care te apelează sau dacă poți să-l suni mai târziu. Apoi interesează-te la bancă dacă totul este în regulă.
7. Folosește o parolă puternică.
O astfel de parolă este unică, nu este scrisă nicăieri și este schimbată periodic. De asemenea, ea nu este legată de informații personale ușor de găsit, cum ar fi o zi de naștere și nu se repetă pe diferite platforme de logare.
8. Asigură-te că ai o conexiune sigură.
Verifică URL-urile website-urilor pe care navighezi. Dacă UR-ul are un mic lacăt înainte de http://www.website.ro, înseamnă că legătura dintre server și browser este sigură. Totodată, URL-ul trebuie să aibă „https”, nu doar “http”.
9. Deconectează-te de pe website-uri după ce ai terminat ce aveai de făcut.
10. Folosește firewall, tehnologie anti-malware, anti-ransomware și anti-exploatare. Acestea pot detacta și bloca amenințările cibernetice.
De asemenea, StarTech Team vă pune la dispoziție servicii complete de protecție a datelor prin Security Operations System. Serviciul este responsabil de identificarea, investigarea, prioritizarea, escaladarea și rezolvarea problemelor sunt de cele mai multe ori generate intenționat sau accidental de oameni.
Pentru o ofertă, completează formularul de aici: https://blog.startechteam.ro/contact.php