Vi s-a intamplat sa pierdeti sau sa va fie furat telefonul mobil sau laptop-ul? V-ar interesa sa il puteti recupera, bloca sau sterge datele critice care se afla stocate pe acesta?
CARE SUNT RISCURILE PRINCIPALE?
Desi mi-ar placea ca raspunsul la prima intrebare sa fie in majoritatea cazurilor “Nu”, studiile ma contrazic. Conform acestora, 83% din utilizatorii de dispozitive mobile au pierdut cel putin o data un asemenea echipament si o data cu el date importante si confidentiale existand riscul insusirii acestor informatii de catre persoane rau intentionate. Care ar fi pierderile suferite de compania dumneavoastra daca aceste persoane ar reusi sa sustraga date confidentiale? Din fericire indiferent de categoria in care va incadrati exista in prezent solutii prin care sa minimizati riscurile asociate unui eventual furt sau pierdere.
BENEFICIILE ADOPTARII UNEI SOLUTII ANTIFURT
Fie ca reprezentati o companie ce isi doreste protejarea datelor, identificarea locatiei pentru recuperarea echipamentelor sau blocarea acestora, fie ca sunteti un utilizator privat va incurajez sa analizati utilitatea acestor solutii. Este foarte posibil ca instalate corect, aceste solutii sa le gasiti foarte utile dupa producerea unui eveniment neplacut, pentru ca securizeaza datele dumneavoastra confidentiale evitand astfel pierderi care pot avea un impact negativ considerabil asupra unei companii.
CARE SUNT SOLUTIILE DE PROTECTIE?
SOLUTII PENTRU LAPTOP-URI
In zona laptop-urilor principalul promotor este chiar liderul pietei de microprocesoare, compania Intel, care a dezvoltat ceea ce se numeste Intel Anti-Theft Technology. Aceasta reprezinta o facilitate prezenta in majoritatea procesoarelor de generatie noua ce permite ca ultima solutie blocarea efectiva a echipamentului de la distanta, facandu-l inutilizabil pentru o persoana neautorizata. Daca nu se doreste acest lucru, exista posibilitatea urmaririi persoanei ce il foloseste fraudulos, inclusiv prin localizarea aproximativa a locatiei in care se afla, stergerea datelor considerate confidentiale, trimiterea de mesaje de informare relativ la gravitatea faptei sau la modalitatea in care echipamentul poate fi inapoiat, informatiile dumneavoastra si ale companiei fiind in acest mod in siguranta in fata persoanelor rau intentionate.
Pentru activarea acestor facilitati este necesara utilizarea unor aplicatii software ce se instaleaza pe echipamente iar comunicarea se face prin intermediul unei conexiuni de date. Acestea se pot gestiona direct de catre utilizatori sau se pot administra de o companie de servicii IT urmand ca in cazul in care echipamentul este pierdut sau furat sa poata fi folosite toate functiile disponibile pentru protejarea datelor si recuperarea dispozitivelor pierdute sau furate.
Pe langa solutia oferita de Intel, pentru laptop-uri exista si alte aplicatii comerciale, cele mai populare venind de la Absolute Software sau Winmagic. Mai exista varianta utilizarii aplicatiilor cu functionaliti limitate, dar disponibile gratuit, o varianta ce poate fi utilizata fiind Prey (www.preyproject.com). Aceasta poate gestiona pana la 3 dispozitive, fiind recomandata unui utilizator privat.
SOLUTII PENTRU DISPOZITIVELE MOBILE
Datorita frecventei sustragerii sau a pierderii efective a telefoanelor, PDA-urilor sau tabletelor, solutiile Anti-Theft create special pentru acestea sunt si mai importante decat in cazul laptop-urilor.
In zona de dispozitive mobile exista producatori de solutii anti-virus care ofera si aplicatii Anti-Theft. Astfel solutia propusa de Kaspersky (Mobile Security 9) ofera in acest moment toate facilitatile anti-theft pentru protectia datelor dumneavoastra punand la dispozitie in plus si protectie antivirus-antimalware si este disponibil pentru platformele Android, BlackBerry, Symbian si Windows Mobile(pana la versiunea 6.5).
PENTRU ANDROID exista masuri de securitate native pe care Google le pune la dispozitie pentru a proteja datele si informatiile companiilor care folosesc dispozitivele ce se bazeaza pe aceasta platforma. Astfel in cazul pierderii sau furtului unui dispozitiv, acesta poate fi accesat remote de catre utilizator prin noua editie a Google Apps Device Policy app, putand fi localizat si blocat prin resetarea PIN-ului si a parolelor. Mai mult administratorii companiilor ce folosesc tablete cu Android 3.0 OS pot acum cripta datele folosind o optiune disponibila in panoul de control al Google Apps pentru ca informatiile sa nu fie la dispozitia persoanelor rau intentionate in cazul pierderii sau a furtului.
Totusi pentru a diminua si mai mult riscurile sunt disponibile solutiile F-Secure Mobile Security sau Anti-Theft for Mobile, ambele contra cost sau gratuite pentru a fi testate timp de 30 de zile. In zona aplicatiilor gratuite, pentru utilizarea privata exista Prey de care am amintit in zona laptop-urilor ce ofera o solutie si pentru Android. Pentru utilizarea in mediul de afaceri Prey ofera planuri tarifare in functie de numarul de dispozitive integrate.
PENTRU UTILIZATORII IPHONE/IPAD, datorita securitatii impuse de Apple asupra dispozitivului, exista o aplicatie proprietara Apple numita Find My iPad (iPhone). Optiunile disponibile de la alti producatori sunt limitate, in special datorita faptului ca aplicatiile nu pot fi pornite automat la restartarea dispozitivului si depind astfel de eventuala mascare intr-o alta aplicatie ce va fi teoretic pornita de cel care va gasi telefonul pierdut. GadgetTrak este o aplicatie gratuita ce poate fi folosita in acest scop.
DISPOZITIVELE CARE FOLOSESC WINDOWS PHONE 7 sunt dotate cu o aplicatie preinstalata numita Find My Phone care permite blocarea smartphone-ului, stergerea datelor sau localizarea lui folosind un calculator conectat la internet toate acestea fiind posibile prin simpla introducere pe site-ul windowsphone.live.com a ID-ului folosit pentru inregistrarea pe telefon.
CAT COSTA?
Gama de solutii este una destul de variata, de la cele gratis, dar cu un numar redus de facilitati, la cele pentru care trebuie sa platiti, dar care va ofera protectie completa. Preturile difera si in functie de echipamentul pe care se instaleaza, fiind normal ca un software pentru telefonul mobil sau iPad sa fie mai ieftin decat cel pentru laptop-uri. Ca si exemplu orientativ solutiile de la Absolute Software incep de la 14$ si pot ajunge undeva in jurul valorii de 60$.
Pentru a beneficia de avantajele acestei solutii si pentru a utiliza lipsiti de griji dispozitivele dumneavoastra mobile va invitam sa contactati autorul articolului prin e-mail bogdan.tudor@classit.ro pentru a alege solutia care vi se potriveste.