Astăzi, logarea pe un device sau înregistrarea în sisteme și aplicații se realizează, în majoritatea cazurilor, cu ajutorul parolelor de acces. În acest timp, breșele de securitate sunt tot mai dese, fapt favorizat de complexitatea tot mai redusă a parolelor și de sincronizarea acestora pe multiple device-uri.
Pentru a garanta securitatea utilizatorilor, companiile și producătorii fac demersuri notabile pentru a utiliza pe scară mai largă biometria. Scopul tehnicii biometrice este să înlăture necesitatea deținerii unei parole pentru logare, în schimbul căreia identificarea unei persoane se poate realiza printr-o caracteristică fizică unică, cum ar fi amprentele, ochii (irisul) sau fața.
De curând, Microsoft a anunțat că noul sistem de operare, Windows 10, va fi integrat cu o soluție biometrică, denumită “Hello”/Microsoft Passport, care va permite utlizatorilor logarea pe computer, telefon sau tabletă cu ajutorul feței sau a amprentelor. Utilizatorii Windows Hello nu vor mai avea nevoie de parole de acces, ci se vor putea autentifica pe device-uri prin intermediul feței, a degetelor sau a ochilor, folosind recunoașterea irisului.
Un punct sensibil încă în utilizarea sistemelor biometrice este memorarea datelor de natură biometrică, acest lucru realizându-se doar local, neputând fi transmise încă în rețea. În plus, în cazul Windows 10, utilizarea funcției Hello presupune deținerea unui echipament hardware adecvat – camere web speciale, cu detectare și iluminare infrared, pentru a elimina orice risc de falsă autentificare prin fotografii.
Așteptăm cu nerăbdare să trecem într-o nouă etapă a tehnologiei, în care răspândirea unor sisteme precum Windows Hello ne vor asigura o mai bună securitate online și vor simplifica modul în care ne raportăm la tehnologie și la beneficiile oferite de aceasta.