Societatea este într-o continuă schimbare. Dacă în urmă cu 30 de ani, un telefon mobil inteligent părea o utopie, acum internetul și device-urile inteligente fac parte din viața noastră. În prezent problema nu este lipsa tehnologiei ci siguranța fiecărui cetățean și a fiecărei companii.
Securitatea unei firme nu este numai responsabilitatea organizației în sine, fiecare angajat are această răspundere. Menținearea siguranței trebuie să fie este un efort comun.
Companiile nu iau in considerare riscul unui atac decat atunci cand s-a intamplat deja
Există o serie de controale și procese pe care o organizație le poate implementa pentru a proteja sistemele și informațiile sale. Cu toate acestea, oamenii, procesele și tehnologia trebuie să lucreze împreună pentru a oferi un mediu cât mai sigur posibil. Dacă una dintre acestea nu funcționează în mod corect, apare o fisură astfel se poate compromite securitatea.
Serverele de e-mail pot fi configurate pentru a preveni divulgarea accidentală sau intenționată de date și atașamente către persoane neautorizate. În această situație criptarea este crucială, piederea datelor având efecte nefaste asupra companiei. Această acțiune poate duce la pierderea clienților, pierderi financiare și ale productivității angajaților.
Vezi aici mai multe despre Soluțiile de securizare a comunicațiilor prin Internet.
Controalele de proces includ o bună gestionare a parolei, cum ar fi impunerea schimbării acesteia în fiecare lună sau la trei luni, pentru a ajuta la prevenirea pătrunderii în sistem ale persoanelor neautorizate.
De multe ori, aplicațiile și platformele neaprobate sunt introduse în sistemul organizației de către persoanele care nu au luat în considerare modul în care utilizarea lor va afecta securitatea informațiilor. Acestea pot fi acțiuni accidentale sau pe fondul unor acțiuni rău intenționate.
Pentru a face o evaluare a sistemelor și a descoperi ce trebuie îmbunătățit, o companie trebuie să efectueze un Auditul IT. Cu toate că de cele mai multe ori este privit ca pe ceva opțional, acesta este un proces foarte important și ar trebui realizat de către orice companie.
Specialistii care realizeaza auditul urmăresc o serie de pași esențiali pentru identificarea breșelor de securitate, a vulnerabilităților și a gradului de performanță a sistemelor IT. În cadrul unui audit, sunt verificate toate stațiile de lucru, serverele și aplicațiile aferente, dar și rețelele de comunicații. Din punct de vedere al securității, este analizat modul în care circula informațiile în interior și sunt identificate posibilele riscuri de acces neautorizat la rețea și la resursele acesteia, dar și de pierdere a datelor.
Auditul IT efectuat de specialistii StarTech Team respectă mai multe standarde (ISO 27001,ISO 27002, ISO 20000, ISO/IEC 27005), norme și ghiduri de audit IT, naționale și internaționale, privind tehnologia informației și certificarea adecvării auditului la sisteme de management a informației și a riscurilor de securitate.
Citește și Când amenințarea vine din interiorul companiei.