Când trebuie să setăm o nouă parolă pentru un cont personal, avem tendința generală să alegem o parolă simplă și ușor de reținut, pe care să n-o uităm la scurt timp! Specialiștii IT avertizează, însă, că cea mai mare greșează a utilizatorilor este să utilizeze parole foarte simple, precum „acasă”, „123456”, numele câinelui etc.
Riscurile sunt multiple în eventualitatea unui eveniment nedorit, de la accesarea conturilor personale pentru a fura informații confidențiale, până la afectarea securității datelor din compania în care lucrezi! Persoane rău intenționate pot folosi diverse servicii în numele tău, pot afla detalii despre conturile bancare sau pot accesa în voie informații și fișiere confidențiale din cadrul companiei.
5 sfaturi utile pentru a păstra securitatea parolelor
1. Parole complexe
Pentru o sigurață crescută, folosește o parolă complexă, care poate fi greu de aflat! Este recomandabil ca o parolă să aibă minimum 8 caractere, 10-12 ar fi ideal, să conțină litere mici, litere mari, numere și simboluri speciale.
2. Parole diferite conturile deținute
Folosește parole diferite pentru conturile sau serviciile online pe care le deții! Utilizarea aceleiași parole crește riscul producerii mai multor pagube! Deși pentru majoritatea utilizatorilor este mai ușor să rețină o singură parolă, diversitatea parolelor este mult mai sigură în cazul conturilor de e-mail, online banking etc.
3. Parole schimbate periodic
Schimbarea parolelor este ultima noastră grijă, de cele mai multe ori, însă este foarte important să schimbăm parolele periodic, la un interval de 6 luni sau chiar mai puțin. Putem lua exemplul băncilor, care solicită schimbarea parolelor pentru internet banking la un interval scurt de timp sau a departamentelor IT din companii, care cer utilizatorilor să schimbe parola pentru computer după o lună sau 2 de la ultima modificare.
4. Fii precaut când folosești un dispozitiv străin!
Când folosești un dispozitiv străin pentru a te loga într-un cont personal, fie că vorbim de tableta sau laptop-ul unui prieten, ai grijă să te deloghezi la final și asigură-te că datele nu au rămas memorate în browser! Există riscuri și în momentul accesării unui calculator dintr-un aeroport, restaurant, unde o altă persoană poate obține acces la conturile și parolele tale.
5. Nu divulga informații despre parole
Deși pare un sfat de bun simț, nu oferi altor persoane informații referitoare la parolele personale! Ceilalți nu vor fi la fel de precauți și există posibilitatea ca parolele tale să ajungă în posesia altor persoane.
Soluția pentru gestionarea parolelor – Last Pass
Urmarea tuturor celor 5 pași menționați pot fi o adevărată provocare pentru un utilizator, care trebuie să rețină mai multe parole și să aibă grijă să le schimbe periodic. Există, însă, mai multe servicii pentru o gestionare și organizare eficiente ale parolelor. Un astfel de serviciu de password manager este Last Pass, prin care poți genera parole unice, cu un grad mare de securitate, pentru toate conturile deținute! Serviciul este gratuit, iar marele avantaj este că reține toate parolele pe care le deții și nu mai este nevoie să memorezi zeci de parole, ci doar una singură, pentru accesarea acestui serviciu.
Pentru a afla cum poți utiliza și descărca Last Pass, urmărește aici tutorialul realizat de un specialist Class IT, pe site-ul cu soluții IT, Askit.ro