tehnologia rpa

Tehnologia RPA – Automatizarea Business

 • Leonard Pop
 • Nici un comentariu
 • automatizarea business ERP inteligenta artificiala tehnologia RPA

Ce este conceptul RPA?

Numit și “Robot Procces Automation” este o  tehnologia bazată pe logica și structura business-ului cu scopul de a automatiza obiectivele companiei.

Folosind diferite tool-uri RPA, compania poate să configureze un software sau un robot pentru a înregistra și interpreta aplicații pentru procesarea unei tranzacții, gestionare de date, a răspunde diferitelor comenzi și a comunica cu alte sisteme digitale.

Scenariul RPA variază de la concepte simple ca de exemplu generarea automată a răspunsului unui email la punerea în funcțiune a mii de roboți, fiecare programat să automatizeze diferite sarcini într-un sistem ERP (enterprise resource planning).

ERP este destinat managementului unei companii fiind reprezentat de totalitatea proceselor și operațiunilor  pentru eficientizarea resurselor.

Beneficiile tehnologiei RPA

Tehnologia RPA oferă organizațiilor posibilitatea de reducere a numărului de angajați și erorile umane. Roboții sunt ușor de implementat și oferă un cost redus, fără a avea nevoie de un software customizat sau de un sistem complex de implementare.

Companiile pot îmbunătății tehnologia RPA cu ajutorul tehnologiilor cognitive precum machine learning (ML), voice recognition și prin procesul de natural language processing (NLP) ce are la bază cuvinte sau fraze cheie stocate într-o bază de date pentru a identifica comportamentul uman.

În trecut automatizarea sarcinilor angajaților era dependentă de capacitatea de percepție și analiză a oamenilor. Acum tot procesul se schimbă cu ajutorul roboților, respectiv tehnologia RPA.

Pe scurt, tehnologia RPA:
 • Îmbunătățește productivitatea și energia angajaților prin reducerea timpului folosit pentru sarcinile repetitive;
 • Oferă mai multă consistență și promptitudine pentru relații clienți;
 • Optimizează activitatea companiei și crește performanțele angajaților;
 • Reduce erorile de procesare a datelor;
 • Integrează aplicațiile și sistemele existente fără a crea un API customizabil sau folosirea unui software de integrare costisitor.

Top 5 companii care oferă astfel de servicii cu tehnologie RPA: Automation Anywhere, Ui Path Robotic Process Automation, Blue Prism, Pegasystems, Antworks.

Previziuni de viitor pentru tehnologia RPA
 1. Tehnologia RPA în viitor va fi folosită global și în domenii cu un puternic impact asupra economiei globale precum bancare, financiare, asiguratorii, industria manufacturieră, piața de retail, analize financiare, aviație, industria petrolieră și cea juridică.
 2. În viitorul apropiat, job-urile care necesită introducerea și/sau modificarea de date vor fi automatizate cu tool-uri și tehnici specifice.
 3. Toate procesele asistate de către calculator care sunt gestionate printr-un set de protocoale vor fi dirijate de tehnologia RPA.
 4. Va fi folosit pentru a îmbunătăți analiza și acuratețea datelor.

 

În concluzie automatizarea business cu ajutorul tehnologiei RPA va promova productivitatea atât a angajaților cât și a companiei prin eficientizarea activităților de lucru și prin managementul resurselor alocate.

Comentarii