Industria de securitate cibernetică crește în timp ce citești acest articol. Mai mulți specialiști în securitate cibernetică avertizează despre cazurile malware ce sunt lansate în fiecare zi, mult mai violent față de acum 5 ani: 230.000 de cazuri noi de malware / zi, conform celor mai recente statistici. Astfel resursele necesare pentru a contracara atacurile cibernetice sunt într-o continuă creștere.
De aceea este important ca în 2018 să ții cont de următoarele 9 idei de securitate cibernetică care definesc actualul peisaj de securitate online.
#1. Una dintre cele mai mari infractiuni ale acestor timpuri sunt atacurile cibernetice.
Conform INTERPOL în primele 6 luni ale anului 2017, au loc peste 12 milioane de atacuri cibernetice, în fiecare zi, împotriva bazelor de date din întreaga lume.
#2. MyDoom – Cel mai scump virus cybernetic din toate timpurile
Crezi că pagubele pe care le face un virus PC sunt mici? Virusul MyDoom este considerat cel mai scump virus din lume din istoria securității cibernetice, cauzând o valoare financiară estimată de 38,5 miliarde USD!
MyDoom folosește e-mail-ul ca mod de răspândire, el fiind reperat pentru prima oară în ianuarie 2004 și a devenit virusul cu cea mai rapidă răspândire, depășind toate înregistrările anterioare. Se crede că virusul își are sursa în Rusia, dar autorul său nu a fost niciodată descoperit. Potrivit Institutului Ponemon, “încălcările datelor care rezultă din atacurile malware sunt cele mai costisitoare”.
#3. Social media – tinta preferata a hackerilor
Potrivit statisticilor există peste 1,6 miliarde de utilizatori de rețelele sociale în întreaga lume, iar mai mult de 64% dintre aceștia accesează servicii online. Hackerii știu că rețelele sociale reprezintă una dintre cele mai populare moduri prin care oamenii își petrec timpul liber, tocmai de aceea atacatorii cibernetici iubesc rețelele sociale! Utilizatorii care petrec mult timp pe rețelele sociale de cele mai multe ori fac greșeala de a da click pe link-urile postate de prietenii de încredere, neștiind că hackerii pot folosi aceste link-uri în avantajul lor.
#4. 99% dintre computere sunt vulnerabile din cauza kiturilor de exploatare
Oracle Java, Adobe Reader sau Adobe Flash sunt prezente pe 99% din computere. Aceasta înseamnă că 99% dintre utilizatori sunt vulnerabili în fața eventualilor viruși cibernetici.
De ce? Aceste tipuri de software facilitează accesul malware în PC, chiar și un clic pe un banner publicitar infectat poate oferi acces complet unui hacker la computerul tău.
Adobe Flash are un număr uriaș de vulnerabilități, astfel încât infractorii cibernetici îl exploatează în majoritatea atacurilor. Prin utilizarea acestor găuri de securitate, atacatorii pot infecta computerul cu ransomware, cum ar fi: CryptoLocker, Teslacrypt și CTB-Locker. Să nu uităm de atacul WannaCry de la jumătatea anului 2017.
#5. Avertisment de securitate: Angajatii
Poate vei fi surprins să afli că un procent de 59% dintre angajați fură date corporative când părăsesc locul de muncă sau când sunt concediați. Iată câteva tipuri de amenințări interne:
Persoanele rău intenționate ce au potențialul de a provoca daune semnificative în funcție de nivelul lor de acces.
Administratorii cu poziții privilegiate sunt deosebit de periculoși, dar să nu uităm de persoanele neglijente care pur și simplu pot apăsa o tastă greșită și șterg sau modifică accidental informațiile sensibile.
#6. Ingineria sociala – modul favorit al criminalilor cibernetici de a manipula victimele
Oamenii sunt cea mai slabă verigă atunci când vine vorba de securitatea cibernetică, motiv pentru care manipularea psihologică a victimelor atacurilor online este atât de comună. Conform definiției ingineriei sociale în contextul securității informațiilor, aceasta acțiune se referă la manipularea psihologică a oamenilor pentru a-i face să execute sau să divulge informații confidențiale.
De exemplu, într-un atac, o grupare internațională de criminalitate cibernetică din Europa de Est a reușit să fure 1 miliard de dolari în 2 ani de la 100 de bănci diferite, din aproape 30 de țări, folosind e-mailuri de tip phishing. Tehnica de phishing cu sulițe este astăzi, de departe, cea mai de succes metodă reprezentând 91% din atacuri!
#7. Guvernul tau te face mai vulnerabil
Guvernele din întreaga lume creează malware și îi folosesc ca armă digitală sau în programe de spionaj. În ultimii 5 ani, mai multe cazuri de malware guvernamental au fost descoperite (cum ar fi Stuxnet), totuși originea lor încă nu a fost descoperită. Trebuie specificat faptul că civilii și organizațiile private devin, din păcate, victime colaterale.
#8. Hacktivismul este principala motivatie din atacurile cibernetice
Hacktivismul este motivul a peste jumătate din atacurile cibernetice lansate în lume. Termenul reprezintă utilizarea computerelor și rețelelor de calculatoare în scopul promovării unei agende politice. Cu rădăcini în cultura și etica hackerilor, scopurile sale sunt adesea legate de libertatea de exprimare, de drepturile omului sau de libertatea de informare (exemplu: Annonymus).
#9. 68% din pierderi in urma unui atac cibernetic sunt nerecuperabile
Criminalitatea cibernetică nu este numai costisitoare, ci creează multe probleme pentru organizațiile din întreaga lume.
Este din ce în ce mai dificil ca atacurile cibernetice să fie detectate și să fie rezolvate în timp util. Conform unui studiu realizat de Institutul Ponemon, media pentru a detecta un atac malitios sau criminal este de 170 de zile. În plus, nicio industrie nu este sigură: toate sectoarele de activitate al unei companii pot fi afectate oricând de un malware.
Nicio amenințare nu este de neglijat, nicio protecție nu este prea puternică
Cu toate acestea, amenințările de securitate cibernetică, mari sau mici, trebuie tratate cu maximă seriozitate. Este posibil să nu fii un milionar (încă) sau directorul unei companii, dar asta nu înseamnă că ești 100% protejat împotriva unui hacker. Nu ezita să iei toate măsurile de precauție și încearcă să îți dezvolți propriul sistem de protecție cu ajutorul instrumentelor și informațiilor pe care le găsești online. Articolele din acest blog îți pot oferi insight-uri valoroase cu privire la modul în care îți poți proteja locuința și dispozitivele care se conectează la online.
Solutii IT pentru succesul afacerii tale.
Cere oferta!