In mod evident, securitatea informatica este problema tuturor. Este timpul ca acest adevar sa fie recunoscut.
Știrile de astăzi vin cu povești incredibile privind încălcările securității cibernetice, datele furate din atacuri și răscumpărări uriașe, multe înregistrări compromise și pierderea clienților. De asemenea, impactul a devenit din ce în ce mai familiar: victimele atacurilor informatice rămân cu o încredere distrusă, cu mărci distruse, procese și cu o reputație proastă.
Tot presa a dezvăluit faptul că o agenție de raportare a creditelor de consum a suferit un atac catastrofic în luna mai a anului trecut. Hackerii au obținut acces la datele personale ale peste 150 de milioane de cetățeni americani – aproximativ două treimi din populația țării – obținând date complete, inclusive numere de securitate socială, adrese și date de naștere. Scandalul care s-a desfășurat rapid a făcut ca acțiunile companiei să scadă cu 33%, o pierdere cu o valoare de piață de aproximativ zece miliarde de dolari. În prezent, trei directori Equifax se află sub anchetă federală.
Sfera digitală a fost mereu plină de agenți patogeni. Elk Cloner a devastat Apple II-urile prin dischete contaminate în 1981 și Brain a infectat PC-urile IBM în 1986. Inițial, puțin mai mult decât neplăcerile create pentru a răspândi haos și frustrare, astăzi malware-ul este un instrument primar al agențiilor criminale al căror scop principal este câștigul financiar prin santaj și amenințare.
Cu cât este mai extinsă compania sau organizația, cu atât este mai expusă și necesită strategii de securitate cibernetică care să acopere partenerii, producătorii și furnizorii. Nu numai că pot apărea noi pericole, dar câteva dintre ele sunt tot mai dese chiar din cauza greșelilor noastre: cum ar fi uitarea actualizării sistemului de operare.
Autorii nu numai că folosesc o suită de instrumente și tactici tot mai extinse, unii hackeri susțin ideologii anti-corporatiste, unii sunt foarte tranzacționali, iar alții anonimi. Adăugă la aceste intenții o lipsă de apartenență teritorială și vei vedea că dușmanii cibernetici de astăzi sunt dificil de identificat, mult mai puțin prinși și judecați.
Toate indicațiile arată ca infracțiunea cibernetica a debutat rapid, un fenomen care se va intensifica, anunță specialiștii. CNBC a raportat recent că, în prima jumătate a anului 2017, numărul de atacuri a crescut cu 164% față de aceeași perioadă din 2016, ceea ce a condus la 918 încălcări de date, rezultând aproape două miliarde de înregistrări compromise. Raportul sugerează că această creștere este cauzată parțial de noile reglementări privind transparența corporativă, inclusiv GDPR-ul UE și proiectul de protecție a datelor din Regatul Unit. Această legislație coincide cu înființarea unor agenții guvernamentale însărcinate să controleze aceste peisaje digitale, cum ar fi Centrul de Integrare a Informațiilor despre Amenințările Cyber în S.U.A.
Cu toate acestea, urgența cu care guvernele depun eforturi, pentru a asigura transparență și securitate, este în contrast cu reticența aratată de companii de a recunoaște și de a reacționa la o amenințare atât de importantă. Deși companiile din toate sectoarele clasifică securitatea cibernetică drept cea mai presantă problemă, astăzi nu există o tendință ascendentă de cheltuieli, bugetul de securitate fiind de multe ori profund subfinanțat. Potrivit lui Steve Vintz de la Business Review, „bugetele IT sunt de obicei 3-7% din veniturile unei companii, iar bugetele de securitate sunt de obicei 5% din cheltuielile IT”. Cu alte cuvinte, o companie medie aloca doar puțin peste 1% ca să se protejeze împotriva atacurilor cu potențial catastrofal.
În concluzie, o preocupare principală trebuie să fie nu numai modul în care departamentul financiar poate participa la proiectarea și punerea în aplicare a sistemelor de securitate cibernetică eficiente din punct de vedere al costurilor, ci, mai important, modul în care pot lua inițiativa de a investi în programe de informare cibernetică, vigilență și, desigur, în pregătire.
În mod clar, securitatea informatică este problema timpurilor noastre!
Solutii IT pentru succesul afacerii tale.
Cere oferta!