Progresul tehnologic din ultimii ani a digitalizat activitățile noastre de zi cu zi. Acum serviciul, serviciile bancare, relaxarea și comunicarea sunt într-o strânsă legătură cu device-urile smart.
Cum ne putem proteja informatiile din mediul digital?
În prezent, cea mai sigură metodă de securitate este parola pe baza amprentei dar această opțiune este pe cale să fie înlocuită, cercetătorii găsind o alt mod mai sigur: parola pe baza undelor cerebrale.
Cercetătorii de la Universitatea Binghamton din New York au descoperit că orice calculator poate identifica o persoană, în funcție de semnalele sale cerebrale.
Cercetătorii de la universitatea americană au studiat undele cerebrale a 45 de voluntari folosind sistemul biometric “Brainprint”. Ei au înregistrat felul în care reacționează creierul fiecărei persoane la anumite grupuri de litere. Astfel s-a constatat că fiecare individ reacționează într-un anumit fel la fiecare acronim.
În urma acestui studiu, ei au declart că “Brainprint” a reușit să identifice fiecare voluntar cu o acuratețe de 94%. Cercetătorii au evidențiat că un astfel de program se poate folosi de undele electromagnetice pe care orice persoană le emite, pentru a o recunoaște.
Amprenta vs. Brainprint
Sarah Laszlo, asistentul unui profesor de psihologie și neurolingvistică implicat în proiect, declara că parolele pe bază de unde cerebrale sunt cu mult mai sigure decât cele care au la bază amprentele. Dacă în urma unui accident, persoana în cauză își pierde abilitatea de a fi recunoscută pe baza amprentei sale, în cazul undelor amintite este cu totul diferit. Utilizatorul “Brainprint” își poate schimba parola dacă este necesar, fără a suferi pierderi.
Într-un secol în care tehnologia face parte din stilul nostru de viață, există posibilitatea ca pe viitor să ne logăm pe social media sau să ne verificăm contul bancar cu ajutorul unui gând.