Fără îndoială, smartphone-ul a devenit o componentă extrem de importantă în viața noastră, care se răsfrânge în modul în care interacționăm cu ceilalți, stabilim relații sociale sau ne desfășurăm activitățile profesionale. Fie că suntem dependenți sau nu de smartphone, un lucru este sigur: nu mai putem concepe viața fără smartphone sau alte dispozitive mobile, iar accesul la tehnologie este un privilegiu care are atât avantaje, cât și riscuri.
Un studiu recent realizat de Google, Internetul mobil în viața de zi cu zi, a scos la iveală modul în care utilizatorii se raportează la smartphone și internet mobil, ceea ce a dus la crearea unei noi “specii”, Homo Smartphonicus.
„Odată ce intră în contact cu un smartphone şi internetul mobil, românul trece printr-o metamorfoză şi se transformă în “Homo Smartphonicus”. Smartphone-ul devine o parte a lui, un asistent de care nu se desparte niciodată, o poartă către ştiri, socializare, distracţie şi orice formă de comunicare. Aceasta este imaginea de ansamblu pe care o creionează studiul Google “Internetul mobil în viaţa de zi cu zi” realizat între utilizatorii de internet mobil din patru ţări din Europa Centrală şi de Est: România, Ungaria, Cehia şi Slovacia. Folosind concluziile acestui studiu am recreat o zi din viaţa lui Homo Smartphonicus din România: utilizatorul unui dispozitiv mobil – smartphone, în general – conectat la internet.”
Studiul Google „Internetul mobil în viaţa de zi cu zi” a fost realizat de IQS Online, în luna mai 2015, pe 800 de utilizatori de internet mobil, cu vârste peste 15 ani, din România, Ungaria, Cehia și Slovacia. 95% dintre aceştia utilizează smartphone-ul, iar 54% tableta. Marea majoritate (79%) a utilizatorilor de internet mobil se conectează atât prin Wi-Fi, cât şi prin servicii de internet mobil de la furnizorul de servicii de telecomunicaţii la care sunt clienţi. Doar 8% se conectează la internet de pe dispozitive mobile doar prin reţele Wi-Fi gratuite, în timp ce doar abonamentul de date mobile este utilizat de 12%. Potrivit studiului Consumer Barometer, 46% dintre români au smartphone, iar 23% au tabletă.