O rețea Wi-fi (de acasă) înseamnă conectarea unui punct de acces la internet. Cum ar fi un cablu de la furnizorul de servicii de internet într-un router pentru a permite mai multor dispozitive să se conecteze foarte repede la rețea. Este important să se ia toate măsurile de securitate și confidențialitate deoarece sunt indivizi care se pot folosi de un sistem de securitate scăzut pentru a sparge rețeaua de Wi-fi a domiciliului.
Singura măsură pe care majoritatea oamenilor o folosesc pentru a-și proteja rețeaua lor este de a crea o parolă pentru a nu împărți semnalul. Ce nu știu cei mai mulți dintre aceștia este că un hacker se poate folosi de inexistența măsurilor de securitate pentru a prelua informații sau pentru a lansa diverse atacuri rău intenționate.
Pentru a fi sigur că datele sensibile rămân private citiți rândurile următoare.
#1. Schimba numele retelei de Wi-fi
Primul lucru care ar trebui realizat este cel de a schimba numele rețelei Wi-fi, cunoscut sub numele de SSID (Service Set Identifier).
Schimbarea numelui Wi-fi face pătrunderea în rețea a hackerilor mai dificilă. În cazul în care o persoană rău intenționată știe producătorul routerului, ea va ști ce vulnerabilități are modelul ca mai apoi să le exploateze.
Este indicată evitarea folosirii numelui propriu, (de exemplu: „Marius Wi-Fi”). Cu siguranță ții foarte mult la informațiile personale, trebuie să știi că divulgarea oricărui detaliu privat poate duce la posibilitatea unui furt de identitate.
#2. Seteaza o parola puternica si unica
Routerul wireless vine setat cu o parolă implicită. Dar este destul de ușor pentru un hacker să o afle, mai ales dacă știe producătorul dispozitivului. O parolă bună ar trebui să fie de 10 – 20 de caractere, având incluse numere, litere și simboluri diferite.
#3. Cripteaza reteaua
Rețelele wireless vin cu mai multe modalități de criptare, cum ar fi WEP, WPA sau WPA2. WEP a fost dezvoltat pentru prima oară în anii 1990, deci este vechi și ușor de spart. WPA a fost mai mult o măsură provizorie între WEP și WPA2.
Dar chiar și WPA2 are mai multe variante proprii. Una dintre ele este TKIP, dar este o metodă destul de veche de criptare, dezvoltată în același timp cu WPA, deci nu este foarte sigură. Cealaltă este AES, prescurtarea de la Advanced Encryption Standard și este un sistem de criptare folosit de către guvernele din întreaga lume, inclusiv SUA.
Deci, cele mai bune setări de criptare pentru o protecție sporită Wi-Fi este WPA2 AES. WPA2 AES este, de asemenea, un sistem de securitate standard, astfel toate rețelele wireless sunt compatibile cu acesta. Pașii care trebuie urmați pentru a schimba configurarea de criptare variază în funcție de modelul de router.
#4. Opreste Wi-fi-ul cand pleci in concediu
Este recomandat să se opteze pentru acest lucru în cazul unei absențe prelungite, cum ar fi un concediu. Această opțiune sistează posibilitatea ca un hacker să se folosească de sistemul de Wi-fi în timpul unei vacanțe prelungite.
#5. Plasarea router-ului
Recomandat este să se plaseze routerul wireless cât mai aproape de mijlocul casei. Primul beneficiu este că toate camerele din casa au același acces la internet. Al doilea beneficiu este că semnal wireless nu ajunge prea mult în afara casei, caz în care acesta poate fi ușor interceptat de câtre infractorii cibernetici. Din acest motiv, nu trebuie să se plaseze routerul lângă o fereastră deoarece nu este nimic pentru a obstrucționa semnalul.
#6. Dezactiveaza accesul de la distanta
Cele mai multe routere permit accesarea interfeței lor numai printr-un dispozitiv conectat. Cu toate acestea, unele dintre ele permit accesul și de la distanță. După ce se dezactivează accesul de la distanță, nimeni nu va fi capabil să acceseze setările private ale routerului de pe un dispozitiv străin.
#7. Actualizeaza software-ul router-ului
Software-ul este foarte important pentru securitatea rețelei Wi-fi. Router-ul wireless, la fel ca orice alt device are un software care poate conține defecte, iar acestea pot deveni vulnerabilități majore și pot fi exploatate fără nicio problemă. Din nefericire, multe routere nu vin cu opțiunea de a actualiza automat software-ul, dar aceste actualizări se pot face manual.
#10. Protejeaza dispozitivele care se conecteaza cel mai frecvent la retea
Router-ul este sigur dar dispozitivele care se conectează la Wi-fi-ul tău de acasă sunt securizate? Nu uita de cele mai recente actualizări de soft ale device-urilor pe care le utilizezi deoarece acestea elimină diverse bug-uri.
Numărul rețelelor Wi-fi au crescut foarte mult. Dacă în 2010 existau 20 de milioane de rețele Wi-fi în întreaga lume, în doar 6 ani, acest număr a crescut de 13 ori la 260 de milioane. Telefoanele inteligente, laptop-urile și tabletele au condus la această creștere și din cauza comodității cei mai mulți oameni aleg să-și conecteze dispozitivul la Wi-fi.
Fii vigilent cu datele tale și ia toate măsurile de securitate necesare.
Citește aici și cele 7 sfaturi pentru o conectare în siguranță la un Wi-fi public.