Cerințele IT dintr-un mediu de business în continuă schimbare sunt tot mai mari, iar companiile axate pe creștere și dezvoltare economică au nevoie să se alinieze noilor trenduri, pentru a-și atinge cu succes obiectivele strategice. Fără îndoială, infrastructura IT reprezintă un pilon de bază în orice companie, cu ajutorul căruia companiile își reduc costurile, cresc productivitatea angajaților și asigură continuitatea afacerii datorită proactivității suportului IT, indiferent de situația IT survenită.
În 2016, considerăm că este cel mai potrivit moment pentru companii să investească în infrastructura IT, să acopere resursele lipsă/limitate sau să facă upgrade-uri și să asigure necesarul tehnologic pentru a eficientiza operațiunile zilnice și pentru a crește performanța generală. De ce tocmai acum? Pentru că noile reglementări fiscale aduse de Codul Fiscal sunt menite să asigure un plus de stabilitate companiilor și le oferă prilejul ideal pentru a realiza investiții, care presupun un buget cu mult redus față de perioada similară din anii precedenți.
Care sunt noile reglementări fiscale din 2016 și ce beneficii au companiile?
– Scutirea de impozit a profitului reinvestit: Noul Cod Fiscal aduce vești bune pentru companiile care au in plan realizarea unor investiții. Astfel, profitul reinvestit în anumite categorii de active noi este scutit de impozit pe profit. Pentru companii, această modificare oferă un bun moment pentru a demara investiții în infrastructura IT sau pentru a achiziționa echipamente noi.
– Impozitul pe dividende, scăzut la 5%: O altă reglementare stipulează micșorarea substanțială a impozitului pentru veniturile din dividende, de la 16% la 5%. Practic, companiile vor dispune de diferența de 11%, buget pe care îl vor putea investi în diverse achiziții IT, necesare pentru creșterea performanței din companie.
– Reducerea TVA, de la 24% la 20%: Cota standard de taxă pe valoarea adăugată (TVA) a fost redusă cu 4 procente la începutul anului 2016, ajungând la 20%. Modificarea se aplică tuturor bunurilor și serviciilor, iar pentru companii acest aspect se traduce în economisiri importante privind bugetul alocat investițiilor pe care le au în plan. Firmele își optimizează astfel cash flow-ul, iar cu un buget mai mic pot achiziționa calculatoare, laptop-uri sau telefoane mobile pentru îmbunătățirea infrastracturii IT deja existente. În plus, tehnologia aduce constant noi echipamente, mult mai performante, iar prețul generațiilor anterioare scade substanțial – companiile pot achiziționa echipamente din generații anterioare, care le vor asigura, însă, nivelul de performanță dorit.
Indiferent de specificul activității sau dimensiunea companiei, odată cu noile reglementări fiscale, 2016 este cel mai bun moment pentru a investi în infrastructura IT și pentru a realiza upgrade-urile necesare pentru îmbunătățirea performanței sistemelor și creșterea productivității generele.