Atacurile informatice asupra securității companiilor au devenit o prezență incontestabilă în mediul de business la nivel internațional, iar specificul lor neașteptat amenință tot mai multe afaceri. Fie că sunt companii mari, cu mii de angajați sau afaceri antreprenoriale, cu doar câțiva angajați, nicio companie nu este imună în fața atacurilor informatice, mai ales când aceste amenințăti sunt complet ignorate și nu se iau măsurile necesare.
Raportul lansat recent de PWC, Global State of Information Security Survey 2015, arată că numărul incidentelor de securitate a crescut cu 48% în 2014, față de 2013. Așa cum era de așteptat, creșterea numărului de incidente a generat totodată pierderi financiare semnificative, valoarea acestora crescând cu 34%.
Studiul a relevat, de asemenea, faptul că multe organizații nu și-au updatat procesele de securizare a informațiilor, sistemele tehnologice aferente sau nu au urmat un program de instruire a angajaților privind riscurile existente. În unele cazuri, eficiența programelor de securitate informațională a scăzut din cauza investițiilor inadecvate în astfel de programe.
O altă tendință identificată în raport este neglijarea potențialelor riscuri de securitate din interior, care pot fi provocate de actuali sau foști angajați și de părți terțe, precum rețelele de acces. De multe ori, riscurile provenite din interior sunt mult mai costisitoare și pot provoca mai multe daune, în raport cu atacurile din exterior. Totuși, există multe companii care nu au implementat procese sau sisteme ce vizează incidentele interne, care au o rată de creștere tot mai mare și intensă. Deși atacurile informatice nu pot fi înlăturate definitiv, astăzi, companiile pot implementa o serie de politici și măsuri anti-risc, menite să asigure protecția informațiilor valoroase și să scadă probabilitatea unui incident informatic.
Specialiștii IT dețin expertiza și cunoștințele necesare pentru a oferi soluții specifice securității informatice, personalizate pe nevoile fiecărei companii. Mai jos, enumerăm 5 pași inițiali, care contribuie la conturarea unei strategii adecvate privind asigurarea securității informatice în interior:
– Deține controlul asupra datelor care ies din companie. Un instrument potrivit este aplicația Securitee;
– Definește politici clare de acces ale datelor confidențiale de către utilizatori;
– Monitorizează și limitează toate transferurile de date din interiorul companiei;
– Obține rapoarte complete privind circulația datelor companiei și implementeaza măsurile necesare pentru a elimina amenințările;
– Actualizează constant și îmbunătățește politicile de securitate, în funcție de schimbările existente;
Pentru mai multe informații privind securizarea informațiilor din companie, vă invităm să ne vizitați website-ul, www.classit.ro sau să intrați în legătură cu un consultant, la adresa de e-mail office@classit.ro