În general, există percepția conform căreia datele interne ale companiei trebuie păstrate în interior, pe servere aflate în aceeași clădire, pentru un mai bun control. Aparent, activitatea departamentului de IT ar putea fi amenințată de posibilitatea stocării informațiilor în Cloud. Deși Cloud-ul pare o amenințare la adresa departamentului de IT, este mai bine ca această „veste proastă” să fie comunicată direct managerului general de către directorul IT, înaintea altor specialiști din piață.
În calitate de director IT, în cazul unei avarii sau a unui incident iremediabil, în care serverele sunt distruse definitiv, cum vei comunica șefului tău că datele companiei au fost pierdute? O soluție de backup ar putea fi ultima speranță, însă dacă acest backup se realizează pe servere ținute în acceași cameră cu cele principale, backup-ul este complet inutil în cazul unui accident. Tocmai din aceste motive, ar fi bine să fii tu primul care comunică șefului “veștile proaste” – că există o nouă soluție, Cloud-ul.
De ce nu este Cloud-ul o soluție și pentru compania în care lucrezi? Te gândești, probabil, că tu știi cel mai bine să gestionezi și să ai grijă de datele companiei în care lucrezi, iar transferarea acestora într-un loc necunoscut și inaccesibil ție ar putea duce la pierderea sau accesarea acestora de către persoane necunoascute. Cu siguranță, soluțiile de Cloud nu posedă aceste caracteristici negative. Soluțiile de stocare a datelor în Cloud reprezintă un instrument modern, care a fost creat pentru a răspunde nevoilor și cerințelor companiilor, de a avea acces la tehnologii de ultima generație.
Deși Cloud-ul este un subiect la modă în prezent, teama generală a companiilor de a accesa această soluție este încă mai puternică decât beneficiile și avantajele reale ale acesteia. În mod ireversibil însă, Cloud-ul reprezintă viitorul, iar acesta va deveni, treptat, prima opțiune a companiilor în ceea ce privește stocarea datelor.
Beneficiile “datelor în nori“, mai mari decât împotrivirea companiilor
Optimizarea costurilor: Deși, în prezent, compania poate susține costurile actuale pentru achiziționarea sau închirierea serverelor, în timp, creșterea cantității de date implică costuri mult mai mari. În schimb, Cloud-ul funcționează pe alte considerente, iar costul lunar al facturii pentru acest serviciu va fi incomparabil mai mic decât costurile unor servere.
Protecție: teama companiei de a fi „descoperită” în lipsa unor servere fizice nu reprezintă un motiv suficient pentru a exclude total posibilitatea stocării în Cloud. Fiind “în nori”, nu va exista niciun incident nefericit care să ducă la pierdea sau coruperea fișierelor, ci, din contră, acestea vor fi mult mai protejate.
Eliminarea slăbiciunilor:benzile magnetice, hard disk-urile și serverele pot fi ușor distruse și sunt vulnerabile la uzură, ceea ce va conduce în timp la înlocuirea acestora și alocarea unor resurse suplimentare. În Cloud, toate aceste slăbiciuni sunt automat eliminate, iar compania va avea mai puține lucruri de care să se preocupe.
Accesibilitate oricând, oriunde: Un mare atuu al soluțiilor în Cloud este accesibilitatea oferită utilizatorilor, care pot accesa datele dorite în orice moment, fie de pe laptop, telefon mobil sau tabletă. Astfel, soluțiile de Cloud răspund nevoii tot mai mare de mobilitate din prezent.
Pentru companiile mici și mijlocii, soluțiile în Cloud se pot dovedi o alegere inspirată atât din punct de vedere al beneficiilor obținute, cât și prin prisma accesibilității la tehnologii moderne și eficiente. Înainte de a trece însă la Cloud, compania are nevoie să treacă printr-un proces de analiză internă, în care sunt puse în balanță resursele (atât cele umane, cât și cele tehnologice), cantitatea de informații deținută în prezent, nevoia de a stoca sau nu cantități mai mari în viitor, precum și bugetul alocat stocării datelor. Cloud-ul poate să nu fie soluția ideală pentru toate companiile, însă înainte de a lua o decizie finală, evaluați toate posibilitățile!
Pentru mai multe informații despre soluțiile în Cloud și despre beneficiile acestora pentru companii, vă invităm să intrați în legătură cu un consultant de la Class IT Outsourcing, accesând website-ul www.classit.ro sau ne puteți contacta la adresa de e-mail office@classit.ro.