Abilitatea de a ne concentra devine un mare lux, suntem bombardați cu informații din toate direcțiile, sute de email-uri pe zi, informații de la colegi, familie, nu mai zic de social media. Pe ce să ne concentrăm, ce este mai important? Oare vom ajunge pe post de “router”, doar să primim și să transmitem informațiile fără să adăugăm valoare suplimentară?
Tehnologiile avansează galopant iar multe dintre abilitățile noastre rămân în urmă, cât de adevărat este acest lucru și ce soluții există?
În 2011, doi economiști de la MIT, Erik Brynjolfsson și Andrew McAfee prin celebra carte ” Race Against the Machine” demonstrează că piața muncii urmează să fie transformată în mod neașteptat, cu precădere ca urmare a ascensiunii tehnologiei digitale. Pe măsură ce mașinăriile inteligente se îmbunătățesc, iar abilitățile umane rămân neschimbate, angajatorii vor fi “obligați” să angajeze tot mai des “noi mașini” în locul unor “noi oameni”. Mai mult decât atât, când lucrurile nu vor putea fi realizate de către oameni, tot tehnologia îi va oferi posibilitatea unei companii să externalizeze rolurile cheie, oriunde în lume va găsi un “star” în acel domeniu, în detrimentul angajaților locali.
Această realitate o vedem tot mai des și în România: prima interacțiune cu o bancă de exemplu, de cele mai multe ori este cu un roboțel, externalizăm operațiunile fără valoare adăugată foarte mare sau atragem un expert într-un anumit domeniu din celălalt capăt al lumii.
Totul depinde de fiecare dintre noi. Ne uităm la riscuri și nu facem nimic sau alegem să devenim câștigători în noua economie divizată?
Ce soluții există?
Sunt 2 categorii de oameni care vor prospera în era digitală:
- Profesioniștii cu înalte calificări (cei care pot obține rezultatele remarcabile folosind în munca lor mașinile inteligente).
- Superstarurile (cei mai buni oameni într-un anumit domeniu).
Cele 2 abilități de bază care ne transformă în superstaruri în noua eră:
- Abilitatea de a stăpâni rapid lucruri grele, de învața mai ușor.
- Abilitatea de a produce la nivel de elită, în raport atât cu, calitatea cât și cu viteza.
Cal Newport, absolvent MIT și profesor universitar, în cartea lui “Deep Work” împarte toate activitățile noastre atât profesionale cât și personale în 2 categorii:
- Munca profundă: activitate concentrată lipsită de perturbări, pentru a ne extinde abilitățile cognitive la maxim.
- Munca superficială: activitate care nu cere abilitați cognitive (participarea la meeting-uri periodice, activitate pe social media, etc).
Rezumând: munca concentrată ne ajută să învățam rapid lucrurile grele și în timp produce rezultate la nivel de elită în domeniul în care activăm.
Cum reușești să muncești valoros?
- Dedică sesiuni de cate 90 de minute concentrate pe un singur subiect de interes. Asigură-te în avans că: poți lucra neîntrerupt, decide să renunți la tot ce ar putea să îți distragă atenția (email, social media, familie, prieteni colegi). Foarte posibil ca în 2 sesiuni de maximă concentrare într-o zi, de respectiv 3 ore, să poți realiza lucrurile care fac diferența dintre tine și un alt profesionist dintr-un domeniu similar.
- Practică sprinturile “Roosevelt”. Lucrează din când în când cu mare intensitate, ca și când ai avea un termen limită astăzi. Estimează cât ai rezerva în mod normal pentru o activitate, apoi stabilește un termen limită artificial care să reducă drastic acel interval astfel încât să vă antrenați mintea să lucreze la o mai mare intensitate.
- Deprindeți obiceiul de a lasă să se întâmple mici lucruri rele. Astfel găsiti timp pentru a face lucruri mari care să vă schimbe viața.
- Acceptă o provocare, detoxifierea digitală sau sabatul internetului pentru 30 de zile. Găsește practica potrivită pentru tine, alege 1 lună de detoxifiere de Facebook sau Instagram sau orice canal pe care îl accesezi astăzi din obișnuință și ține în frâu nevoia de a vedea ce fac alții, unde sunt, etc. Foarte posibil că ei să nici nu observe că nu mai ești activ, iar astfel folosește timpul câștigat să dezvolți o abilitate în domeniul tău de interes. Trecerea de la o activitate cu valoare ridicată la o activitate cu valoarea redusă slăbește capacitatea creierului de concentrare. După 30 zile va fi mai ușor să-ți focusezi atenția acolo unde îți dorești.
Dacă ești owner-ul unui business:
- Identifică angajații din compania ta care au potențial să devină ”superstaruri” sau profesioniști cu “înalte calificări” și creează o cultură orientată către munca valoroasă
- Externalizează toate operațiunile pe care le pot face alte companii specializate cu sau fără ajutorul roboților (IT, contabilitate, payroll, curierat, etc).
- Atrage talente în domeniile tale critice de oriunde din lume și dezvoltă elemente unice pentru afacerea ta.
Autor: Aspazia Marin-Diu
Inspirat din:
- Concentrarea ca superputere intr-o lume a perturbarilor, Deep Work, Cal Newport
- Race Against the Machine, Erik Brynjolfsson si Andrew McAfee