Gadget-urile și dispozitivele mobile fac tot mai mult parte din viața noastră și devin obiecte indispensabile pentru asigurarea mobilității și derularea activităților importante, oriunde și oricând. În acest context, aceste dispozitive devin rapid ținta furturilor și se pot transforma în adevărate surse de profit.
Majoritatea utilizatorilor mizează pe faptul că pierderea unui dispozitiv mobil, fie că vorbim de tabletă, laptop sau telefon, nu este o situație care să cauzeze mari neplăceri, însă deseori neglijează existența unor informații importante pe dispozitivul respectiv, informații care pot fi accesate de persoane neautorizate. Pe lângă informațiile cu caracter strict personal, ne referim și la informații confidențiale ale firmei unde suntem angajați și care pot ajunge în mâna concurenței. Astfel, miza pierderii nu se mai rezumă doar la pierderea costului efectiv al dispozitivului, ci poate însemna costuri financiare foarte mari.
Ce soluții există pentru protejarea datelor și blocarea accesului persoanelor neautorizate?
Din experiența personală, știm că prevenirea este întotdeauna mai bună decât remedierea unei probleme. Astfel, în momentul producerii unui eveniment neplăcut, este prea târziu să remediem această situație, dacă nu am luat în avans măsuri de precauție,
Același lucru se întmplă și în momentul pierderii sau furtului unui dispozitiv, când este prea târziu să ne gândim la protejarea datelor, dacă nu am făcut ceva concret înainte de acest eveniment neplăcut. Pentru a preîntâmpina orice neplăcere, soluția potrivită este protejarea datelor împotriva furturilor.
Soluția Protectee – Optimum Center
Această soluție oferă utilizatorului posibilitatea să dețină controlul asupra tuturor dispozitivelor mobile, prin monitorizarea activă a acestora: se poate afla în permanență cine utilizează dispozitivul la un anumit moment și unde este acesta localizat. Cel mai important avantaj este însă oferit de obiectivul principal al soluției, acela de a oferi protecție a datelor împotriva furtului, prin blocarea lor.
Soluția de protecție se conectează automat prin Wi-Fi și începe urmărirea fizică a dispozitivului. În plus, utilizatorul are mai multe variante de acționare. Acesta poate localiza dispozitivul mobil și poate trimite un mesaj la distanță celui care îl deține la momentul respectiv, cu intenția de a-l recupera. Această metodă de comunicare poate duce la recuperarea dispozitivului și reprezintă un final fericit, fără alte complicații.
Alte soluții de protecție
Există și alte soluții de protecție a datelor, oferite de diferiți producători. În cazul în care cel care a furat un laptop sau telefon mobil nu l-a formatat și a accesat contul de Facebook al posesorului, se poate afla locația accesării contului, cu ajutorul log-urilor. După accesarea paginii de securitate din Facebook, se pot afla toate locațiile de unde s-a accesat contul respectiv și se poate afla IP-ul. După identificarea IP-ului respectiv, se poate apela la provider, pentru a se investiga la ce echipamente a fost alocat IP-ul. Această soluție nu oferă însă o garanție pentru recuperarea laptop-ului, ci reprezintă doar o alternativă la care se poate recurge.
O altă alternativă în caz de pierdere sau furt este criptarea datelor din HDD cu ajutorul soft-ului inclus în Windows BiLocker sau cu un alt soft third party, cum ar fi TrueCript. Localizarea este însă mai complicată în acest context, dacă dispozitivul este formatat înainte de deschidere.
Vă invitămsă citiți articolul publicat pe site-ul Star Team, unde puteți afla detalii despre recuperarea propriu zisă a unui laptop furat.
Pentru mai multe detalii despre aceste soluţii de protejare a datelor împotriva furturilor sau a pierderilor, vă invităm să intrați în legătură cu un consultant, accesând website-ul www.classit.ro sau ne puteți contacta la adresa de e-mail office@classit.ro.
Comment 1
Im no expert, but I suppose you just crafted a very good point point. You definitely comprehend what youre talking about, and I can really get behind that. Thanks for being so upfront and so straightforward.