Numărul de atacuri și de IP-uri folosite pentru atacuri DDoS în România a crescut extraordinar de mult la începutul lunii august
Numărul adreselor IP utilizate în atacuri cyber în contextul războiului dintre Rusia și Ucraina a crescut considerabil în luna mai: în prima zi a lunii au fost cel puțin 3.500 de IP-uri, iar după 2 zile, pe data de 3 mai, numărul acestora aproape s-a cvadruplat ajungând la 11.400. De menționat este faptul că aceste atacuri nu au venit doar din zona Federației Ruse, ci din toate colțurile lumii, inclusiv din țara noastră.
Lucrurile s-au complicat începând cu luna septembrie, având și un trend al infectărilor cu malware, tendința acestor tipuri de atacuri fiind în creștere.
Numărul de atacuri cibernetice a crescut, atât în zona de conflict după invadarea Ucrainei de către Rusia, cât și în urma unor măsuri de austeritate datorate condițiilor de pandemie, fapt ce a generat intensificarea activității online. Pe lângă măsurile pe care autoritățile le iau sau le solicită a fi luate, și responsabilitatea celor care sunt vizați este un factor foarte important.
Prezentul în Ucraina va influența viitorul în lume
Rusia folosește un șablon bine cunoscut: a început cu atacuri de tip DDos împotriva instituțiilor din țara vizată, urmat imediat de atacuri de tip ransomware care folosesc amenințări noi.
Aceste atacuri sunt derivate din familii deja cunoscute și sunt orientate către distrugerea sistemelor informatice: criptarea în totalitate, fără posibilitate de recuperare. Ransomware este un tip de atac ce criptează informațiile de pe un sistem electronic, care poate încetini sau opri complet un proces de producție.
Din fericire pentru Ucraina, rezultatele atacului cibernetic rusesc nu a fost cel așteptat. Acest lucru a fost posibil pentru ca ei se pregătesc de mult timp de acest gen de invazie în mediul online.
Cybercrime-ul este a III-a economie mondială, după SUA și China
Pe internet, într-o zonă care se cheamă Dark Web, găsim tot felul de lucruri rele de cumpărat. Magazinul arată cam la fel ca un magazin virtual obișnuit, numai că se comercializează niște chestiuni mai greu de găsit pe eMAG sau pe Olx, de exemplu: arme, droguri, diplome false, baze de date, carduri, acte de identitate, diverse obiecte contrafăcute si multe altele.
Criminalitatea informatică a devenit o economie în sine şi, dacă ar fi să o comparăm cu economiile clasice, ar fi cea de-a treia mare economie globală, peste țări precum Japonia, Germania sau India. Dacă în 2015 criminalitatea cibernetică înregistra 3 trilioane de $, anul trecut în 2021 această suma s-a dublat, ajungând la 6 trilioane de $. Se estimează că până în anul 2025, cybercrime-ul va atinge o economie de aproape 11 trilioane de $.
Un backup ne poate salva din situaţii critice, atunci când am fost infectaţi cu o formă de malware
Cele mai importante sunt formele de ransomware care criptează datele victimei și le ține „ostatice”. Există soluții pe care le puteți implementa înainte, pentru ca afacerea voastră să rămână în siguranță.
Suntem alături de voi cu consultanță gratuită: welcome@startechteam.ro | www.startechteam.ro