In cazul companiilor ce recurg la virtualizare, putem vorbi de o trecere de la fizic la virtual in 10 pasi. Incepem printr-o analiza a ceea ce foloseste o companie in prezent la nivel de servere si servicii. Apoi, colectam metrici pentru CPU, RAM, HDD si LAN si decidem asupra serverelor ce urmeaza a fi virtualizate (servere vechi, servere folosite temporar, servere folosite pentru testare sau dezvoltare, sau severe folosite ineficient).
Un alt pas foarte important este reprezentat de analiza riscurilor, atat pe parte de hardware, cat si pe parte de software. Se decide asupra solutiei alese (hardware, software, TCO) si se pregateste proiectul pilot. Virtualizarea propriu-zisa se face prin procese de tip P2V (transformarea serverelor fizice in masini virtuale) sau migrarea on-line (de mana sau scriptic, in functie de incarcarea sistemului).
Este necesara realizarea unor politici si proceduri (de operare, de testare, de backup/restore si de monitorizare) si instruirea temeinica a administratorilor si specialistilor de la Help Desk. Dupa ce au fost urmati acesti pasi, este urmarita indeaproape utilizarea sistemului (prin monitorizare, testare si optimizare).
DAR, CE ESTE VIRTUALIZAREA SI CARE SUNT BENEFICIILE PENTRU COMPANII?
Virtualizarea este o solutie recomandata companiilor, ce aduce beneficii directe asupra resurselor IT, mai ales datorita flexibilitatii sporite a acestora. Cu alte cuvinte, virtualizarea permite un management inteligent al resurselor: independenta hardware si izolare, compatibilitate si simplificarea activitatilor de administrare, copiere, backup sau deployment.
In ultimii ani s-a manifestat un interes crescut cu privire la necesitatea introducerii sistemelor virtuale in locul celor fizice datorita acestor beneficii de reducere a costurilor prin utilizarea optima si eficienta a resurselor hardware ale serverului fizic (masina fizica). Astazi, masinile virtuale asigura functionalitatea a una, doua sau mai multe masini fizice, in timp ce in trecut se adauga o noua masina fizica pentru extinderea serviciilor (un nou server de e-mail, web, telefonie, server de aplicatii ERP).
Acum, departamentul IT reduce timpul consumat cu sarcinile administrative si raspunde mai rapid la cerintele de business, disponibilitatea aplicatiilor se imbunatateste, gradul de satisfactie al utilizatorilor finali este mai ridicat, sunt reduse costurile cu infrastructura si-n acelasi timp scad si costurile generate de consumul de energie electrica si de racire (in data centere si data room). In cazul infrastructurilor ce folosesc virtualizarea, vorbim de un consum de energie chiar si cu 60% mai mic, conform specialistilor. Cu masinile fizice, chiar si spatiul poate deveni o problema, iar virtualizarea reduce spatiul fizic ocupat de masinile fizice prin micsorarea numarului acestora.
Totodata, prin virtualizare companiile beneficiaza de independenta fata de un anumit producator sau un anumit model de server (disaster recovery imbunatatit), de o crestere a duratei de viata a aplicatiilor vechi si de uptime, backup si protectie a datelor sporite considerabil. Virtualizarea ajuta la mutarea aplicatiilor in cloud, sporind disponibilitatea acestora.
Cu alte cuvinte, creste profitabilitatea companiei. Plecand de la aceste beneficii, directorii si managerii IT au un interes real in virtualizare.
CATEVA DINTRE TEHNOLOGIILE DE VIRTUALIZARE FOLOSITE
Dintre tehnologiile de virtualizare folosite in prezent, enumeram VMware vSphere, Citrix Xenserver, Microsoft Hyperv, Redhat RHEV, fiecare cu avantajele si dezavantajele sale. Printre acestea, se remarca Vmware vSphere prin stabilitatea istorica si flexibilitatea in managementul mediului virtual. Dezavantajul este pretul relativ mare al licentelor, insa se poate folosi cu succes, in anumite situatii, si varianta gratuita a solutiei.
***
CONTACTATI-NE
Pentru a afla mai multe detalii despre virtualizare, va propunem sa-l contactati pe autorul articolului la adresa de e-mail cristian.carstea@classit.ro. Cristian (Linux & Network Specialist la ClassIT) va poate recomanda varianta potrivita necesitatilor companiei dumneavoastra.