Internetul este plin de sfaturi despre cum să te menții sănătos, cum să-ți îmbunătățești somnul, să faci față stresului, ce tip de sport ți se potrivește sau ce device este indicat să ai atunci când mergi la sală. Ne aflăm într-o plină cultură a optimizării performanțelor fizice și mentale, nu există niciun dubiu că următorul pas este implementarea AI (artificial intelligence) în corpul uman. Dacă augmentarea a cuprins mai întâi device-urile tech, acum este rândul corpului uman.
Inteligența artificială s-a dovedit foarte utilă până acum. Aplicațiile care folosesc recunoșterea facială și asistenții telefoanelor smart, de exemplu Siri și Alexa, sunt dovezi reale de reușită. Cum gadget-urile inteligente fac parte din viața noastra iar AI cuprinde tot mai multe domenii, următorul „device” de cucerit este creierul uman.
Augmentarea creierului – o realitate in 2030
Elon Musk și Bryan Johnson au făcut echipă cu oameni de știință din toată lumea, pentru a face din augmentarea creierului o realitate în viitorul apropiat. Scopul acestui proiect este de a găsi o modalitatea prin care implanturile cu cip să mărească capacitatea de funcționare a creierului și să vindece vătămările cerebrale, cauzate de accidentele vasculare sau cancer. După publicarea unei colecții de 150 de articole și studii despre augmentarea creierului, cercetătorul Universității Duke, Mikhail Lebedev este de părere că implantul unui cip în creierul uman va fi posibilă până în anul 2030.
Pe lângă crearea unui device care să poată fi implantat în creier fără a deteriora organul, cercetătorii trebuie să descopere și o sursă de energie și a un sistem de comunicare wireless compatibil. Elon Musk nu este la primul proiect de acest gen, la începutul anului 2017 a lansat Neuralink, o companie prin care dorește să ofere un nou tratament pentru traumele craniene, prin combinarea creierului uman cu un software optimizat pentru funcțiile biologice și tehnologice.
Pasul către augmentarea creierului este cel mai mare și mai important din istoria omenirii. A crea un mod prin care se poate mări inteligența și spori capacitate mentală, pare a fi optimizarea la care visează orice ființa umană. Această descoperire nu este imposibilă, să nu uităm că telefoanele smart au fost o iluzie până când Apple a vândut primul celular inteligent.
Creierul uman conectat la cloud
Ray Kurzweil de la Google este de părere că până în 2030, nanoroboții vor putea intra în interiorul creierului nostru prin intermediul capilarelor, oferind o realitate virtuala completă prin conectarea neorocortexului la cloud. Prin acest procedeu orice ființă umană se va putea conecta la informațiile din cloud semeni unui smartphone.
Previzunile lui Kurzweil din anii ’90, s-au adeverit în procent de 86%, astfel se poate ca în viitorul apropiat, zicala „cu capul în nori” (head in the clouds), să aibă un cu totul alt înțeles.