CIO Forum 2017
Ce a reprezentat CIO Forum 2017?
Peste 50 de Directori IT au răspuns invitației la CIO Forum 2017, a doua ediție a evenimentului organizat de StarTech Team (Class IT), această ediție având loc la JW Marriott Bucharest Grand Hotel. Tema conferinței a fost „Focus on the Future, Secure the Present” și s-a axat pe următoarele subiecte:
- Robotic Process Automation– Gabriel Pana – Uipath
- Top ERP implemented in record time– Cristian Kameniczki – Hidroelectrica
- The right mix of solutions from the digital core to the intelligent edge– Adrian Constantin – HPE
- The Future Solutions from Fortinet and the present threats– Stefan Moise – Fortinet
- Security Online Training Platform– Valentin Bozanchi (StarTech Team), partener Kaspersky
- Transform SDDC Security with VMware– Cristian Radu – Vmware
5 Concluzii- CIO Forum 2017
2017 a fost un an al provocărilor dar și al inovațiilor. Inteligența artificială este un subiect din ce în ce mai discutat, automatizarea cuprinde tot mai multe companii și domenii iar IOT pare să se transforme într-o soluție de analiză.
În fiecare an CIO Forum reuște să aducă în discuție cele mai importante subiecte din domeniul IT. Ediția din 2017 a fost un mix între soluții, tehnologii noi, educație și necesitățile generale ale unei companii. Directorii IT sunt primii care se confruntă cu schimbarea iar acest lucru necesită flexibilitate și informare.
1. Industrii întregi se redefinesc, afacerile se transformă, mediul economic, politic și social se schimbă. Schimbarea este cuvântul care guvernează societatea din prezent, iar pentru a rămâne pe piață companiile trebuie să îmbrățișeze noutatea și inovarea din sectoare IT. Evoluția tehnologică este un proces continuu care a transformat modul în care companiile își percep angajații. Tot mai multe organizații sunt de părere că munca ar trebui să fi creativă, de aceea pentru activitățile repetitive se implementează software-uri inteligente de automatizare. Părerea generală este că atunci când oamenii și roboții lucrează impreună, companiile obțin rezultate mai bune și o productivitate crescută. Problema din zona resurselor umane rămâne de actualitate datorită lipsei personalului specializat IT și nu numai. Este de așteptat ca în viitorul apropiat să existe un mare deficit de skills-uri, aici fiind incluse și orginalitatea și creativitatea, ele devenind două dintre cele mai rare trăsături din cauza automatismului care cuprinde tot mai mult companiile.
2. Leadership-ul rămâne una dintre cele mai importante trăsături ale unui CIO. O companie are nevoie de o echipă dedicată și un lider eficient care poate depăși orice provocare și care știe cât de importantă este munca în echipă. CIO va fi un exemplu de concentrare pe elementele esențiale pentru a face stresul mai suportabil în rândul angajaților, în momentul schimbării sau implementării unui proces nou.
3. Educația personalului privind potențialele riscuri online și cele transmise prin intermediul e-mail-urilor, rămâne în atenția unui Director IT. Compania trebuie securizată din interior pentru a putea face față provocărilor cibernetice din exterior, iar pentru un succes garantat sunt necesare cursuri și teste menite să ajute angajații să identifice și să facă diferența între posibilele amenințări și acțiunile inofensive. Au apărut in ultima perioada tot mai multe platforme cu scopul de a educa angajatii nontehnici cu scopul de a reduce riscurile informatice cauzate de eroarea umană.
4. Atacurile informatice fără precedent din acest an, în special cele de tip ransomware, au adus din nou în centrul atenției importanța securității cibernetice. Într-un mediu în care amenințarea crește și se transformă, o protecție eficientă și inovatoare este o necesitate. Companiile nu își mai pot permite soluții mediocre, iar cum evoluția cuprinde toate segmentele, securitatea nu face excepție. Viitorul siguranței IT poartă numele de IT Hibrid, o combinație între IT-ul tradițional, cloud-ul privat, cloud-ul public și necesitățile companiei.
5. Digitalizarea se răspândește rapid în aproape toate organizațiile, schimbând din ce în ce mai mult procesele de afaceri și reprezentând o parte din ce în ce mai mare din bugetele IT. Virtualizarea este o transformare fundamentală și deși prezintă noi oportunități pentru securizarea datelor și sistemelor, virtualizarea centrului de date aduce deseori noi provocări, cerând personalului IT să-și asume roluri și responsabilități noi care uneori se pot transforma într-un element de stres. Dar să nu uităm că viitorul aparține celor care îndrăznesc să pună în practică inovarea.