Cloud-ul hibrid se referă la o orchestraţie între diferite platforme de calcul, stocare și servicii formată din infrastructura locală, servicii de cloud private şi publice. O infrastructură de cloud hibridă este cea formată din cloud-ul public, privat și local.
Care sunt beneficiile Cloud-ului Hibrid?
Deși serviciile cloud pot conduce la optimizarea costurilor, valoarea lor principală constă în sprijinirea transformării afacerii în mod rapid din punct de vedere digital. Fiecare organizație urmărește două agende: agenda IT și agenda de transformare a afacerii. De obicei, agenda IT a fost axată pe economisirea de bani, pe când agenda de business se concentrează pe investiții pentru a face bani.
Avantajul principal al unui cloud hibrid este agilitate. Adaptarea și schimbarea rapidă a direcției este un principiu de bază al unei afaceri digitale. Orice afacere ar putea dori sau avea nevoie de a combina cloud-ul public, privat și resurse on-premise pentru a obține agilitatea de care are nevoie pentru un avantaj competitiv.
Totuși de ce să alegi cloud-ul hibrid? Mulți specialiști sunt de părere că acesta reprezintă viitorul, evoluția tehnologică va împinge tot mai multe organizații spre inovațiile de tip cloud.
Cloud-ul Public
Avantaje:
Scalabilitate (atât în sus cât și în jos), care este aproape nelimitată din cauza resurselor cloud la cerere;
Cheltuielile de capital mai mici– pentru că nu trebuie să cumperi propriul echipament pentru centru de date;
Fiabilitate datorită serviciilor distribuite în mai multe centre de date;
Dezavantaje:
Mai puțin control asupra securității datelor, pentru că nu știi niciodată unde și sub ce restricții geografice datele tale operează;
Cheltuielile operaționale mai mari- taxele de tipul „cost pe oră” pot crește pe măsură ce performanța va deveni tot mai vizibilă;
Cloud Privat: Pro și Contra
Dacă ai o infrastructură cloud dedicată pentru organizația ta înseamnă că utilizezi un cloud privat, fie că este gestionat de tine sau de o firmă terță, fie că este găzduit în centrul tău de date sau off-premises.
Avantaje:
Securitate- pentru că datele și aplicațiile tale rămân în spatele firewall-ul și sunt accesibile numai de tine.
Un control mai bun și posibilitatea de a personaliza serverele pentru a se potrivi cu preferințele companiei tale;
Flexibilitatea de a muta date non-sensibile către un cloud public în cazul unor cereri mult prea mari asupra cloud-ului privat.
Dezavantaje:
Costuri inițiale mai mari și necesitatea de a amortiza costurile echipamentului achiziționat;
Responsabilitatea pentru operarea și întreținerea propriul centru de date (IT hardware și software) precum și asigurarea și respectarea securității;
Mai puțină flexibilitate în scalarea resurselor IT;
Este Cloud-ul Hibrid potrivit pentru tine?
Abordarea hibridă permite aplicațiilor și componentelor de interoperare să depășească anumite limite (de exemplu: cloud vs on-premise), între instanțele cloud chiar și între arhitecturi. De asemenea, este nevoie de același nivel de distribuție și flexibilitate de acces pentru date. Fie că trebuie să faci față unui volum mare de informație sau unor seturi de date, în lumea digitală este nevoie ca totul să se planifice în funcție de evoluția companiei.
Orice Cloud-ul hibrid include aceste două mari caracteristici:
Centrul tău local de date, resursele de tip cloud private și publice, precum și volumul de lucru sunt interconectate în gestiunea datelor comune dar și distincte în același timp.
Puteți conecta sistemele existente care rulează pe arhitecturile tradiționale, care rulează aplicații critice sau conțin date sensibile, care ar putea să nu fie potrivite pentru cloud public.
Cloud-ul Hibrid reprezintă viitorul, cerințele tehnologice sunt tot mai mari iar siguranța datelor nu a fost niciodată mai importantă. Acest tip de cloud poate fi răspunsul multor probleme deoarece soluția pe care o oferă este complexă și stabilă.
Solutii IT pentru succesul afacerii tale.
Cere oferta!