Deseori, ne dorim să avem acces la documentele realizate la birou, însă nu întotdeauna luăm laptopul de la birou acasă sau nu stocăm fișierele pe un stick USB sau hard. Situații neașteptate pot apărea oricând, iar accesarea cu ușurință a documentelor ar trebui să fie o facilitate pusă la dispoziția noastră oricând, și nu un privilegiu.
Stick-urile USB reprezintă o variantă pentru stocarea documentelor, însă aceasta nu se dovedește foarte utilă sau accesibilă. Întrucât nu putem estima când vom avea nevoie de un anumit document, ar fi neproductiv și ar lua mult timp să salvăm în fiecare zi documentele la care am lucrat la birou. În schimb, astăzi avem la îndemână mai multe servicii și aplicații care ne pot răspunde nevoilor și care ne oferă spații de stocare în “nori”. Aceste aplicații se dovedesc extrem de accesibile și utile, chiar și pentru cei obișnuiți să folosească alte opțiuni de stocare în afara obișnuitului stick.
Serviciile de sharing și stocare în “nori” căștigă tot mai mult teren și devin tot mai populare printre utilizatori, care se orientează întotdeauna către aplicațiile moderne și menite să le îmbunătățească viața.
Cum funcționează serviciile de stocare?
Serviciile de stocare „in nori” ofera utilizatorilor posibilitatea de a plasa propriile fisiere pe servere online, pe care le pot ulterior accesa, organiza sau chiar impartasi cu prieteni sau colegi de serviciu, pentru o mai buna colaborare si comunicare. Marele avantaj oferit de aceste servicii este dat de back-up-ul fisierelor „urcate”. Astfel, utilizatorul are certitudinea ca toate documentele importante sunt stocate in siguranta si ca nu exista niciun risc de pierdere.
Documentele utilizatorilor vor fi stocate și sincronizate în contul pe care il detin. Astfel, isi pot accesa oricând documentele de care au nevoie, fără a fi nevoit să le copieze în prealabil pe stick-uri sau alte spații de stocare.
Printre cele mai populare servicii, enumeram Dropbox, SkyDrive de la Microsoft si Google Drive.
Pentru a te bucura ne funcționalitățile oferite de Dropbox, trebuie urmați cățiva pași simpli. În prima etapă, utilizatorul trebuie să-și creeze un cont pe site, urmând să primească initial 2 GB pentru stocarea fișierelor. Pentru a-și mări spațiul de stocare, poate opta pentru versiunile plătite ale serviciului sau poate invita alți prieteni să adere la Dropbox, pentru fiecare prieten care își face cont urmând să primească 250 MB.
Pentru a-ți accesa fișierele, ai la dispoziție 2 variante: fie instalezi aplicația pe alte calculatoare, fie îți accesezi contul online, în cazul în care nu dorești să instalezi direct aplicația.
Un serviciu de stocare si sharing, oferit de Microsoft, este SkyDrive. Acest serviciu oferă un spațiu inițial mai mare, și anume de 7 GB. SkyDrive dispune de o interfață familiară, iar pentru a ușura localizarea conținutului, serviciul oferă 5 tab-uri sugestive: fișiere, documente, fotografii, documente recente și partajate. Servicul ofera o interfata familiara, asemanatoare cu Windows Explorer, care face mai usoara utilizarea acestuia.
Google Drive este un alt servicu de stocare, lansat relativ recent, in 2012. Acesta ofera un spatiu initial de stocare de 5 GB gratis, existand posibilitatea de a-l extinde pana la 16 TB, prin versiunea platita. Pot fi copiate fotografii, documente, clipuri video, iar aceste fisiere sunt sincronizate si stocate pe serverele producatorului, in cloud.
Beneficiile utilizării serviciilor de sharing și stocare
– Creșterea productivității la birou, prin posibilitatea de a lucra pe același document cu alți colegi
– Partajarea documentelor către alți utilizatori
– Stocare gratuită și sincronizare a fișierelor importante, având posibilitatea de a le accesa oricând
– Conținutul uploadat este disponibil inclusiv pe dispozitive mobile, prin instalarea aplicației
– Accesarea documentelor pe mai multe calculatoare sau în mediul online
Serviciile de stocare a documentelor, precum Dropbox, SkyDrive si Google Drive, oferă o multitudine de funcționalități și beneficii și reprezintă un real ajutor pentru utilizatori, care pot crea, organiza și împărtăși documente în scop profesional sau personal.