Backup-ul corect al datelor – un subiect de importanță majoră pentru orice business
Cel mai important – dar cel mai puțin conștientizat ca amploare – proces tehnologic al oricărui business este backup-ul datelor.
Prejudecata atașată acestui subiect este că backup-ul presupune doar o copiere a fișierelor de pe un dispozitiv pe altul. Realitatea este, însă, diferită.
În primul rând, backup-ul înseamnă protejarea informației unei companii. De la atacuri cibernetice, la incidente ce țin de sistem până la eroarea umană, peisajul riscului la care sunt supuse afacerile de orice dimensiune se extinde continuu.
Fie că vorbim despre clienți, informații personale sau conturi bancare, toate acestea pot fi accesate de către atacatori, pot fi furate, șterse intenționat sau din greșeală, afectate ca integritate sau, în cel mai rău caz, pierdute ireversibil în cazul în care securizarea backup-ului este ignorată.
În oricare dintre situații, procesul de recuperare necesită investiții de resurse financiare și de timp (acestea fiind greu de estimat), soldându-se cu o întrerupere în activitatea companiei. În unele cazuri, informațiile nu mai pot fi recuperate deloc.
Inconvenientele de pierdere a datelor pot avea implicații chiar mai mari decât atât: conform statisticilor, 94% dintre companiile care înregistrează pierderi majore de date nu reușesc să le recupereze, 51% dintre aceste companii se închid în termen de doi ani de la pierderea datelor, 43% dintre aceste companii nu se mai redeschid, iar 70% dintre firmele mici vor ieși din afaceri în decurs de un an de la un incident cu pierderi mari de date.
Având în vedere acest lucru, cea mai bună soluție este aceea de pregătire pentru scenariul celui mai rău caz.
Este de ajuns backup-ul clasic?
Ultimii ani scot la lumină faptul că planul de back-up trebuie să aibă atașată o strategie puternică și completă de securitate.
Primul pas în acest sens este centralizarea backup-ului. Backup-ul centralizat presupune gestionarea centralizată a accesului la sisteme și la datele stocate, inclusiv politici și proceduri de acces, modificări și revocări de drepturi
Este un proces care implică replicarea automată a datelor de pe site-urile de la distanță și trimiterea acestora într-o locație principală (centralizată) pentru stocare. Acest tip de backup poate fi utilizat pentru automatizarea copierii de rezervă pentru site-urile la distanță și, eventual, pentru reducerea costurilor de administrare a copiilor de rezervă.
Data integrity assurance– un proces care se asigură de incoruptibilitatea informației și presupune limitarea accesului la date de către cei neautorizați să facă acest lucru. Integritatea presupune menținerea consecvenței, corectitudinii și credibilității datelor pe parcursul întregului lor ciclu de viață.
De asemenea, datele nu vor putea fi modificate decât accesând mașina pe care au fost salvate.
GDF (Grandfather-Father-Son) – O schemă rotativă de backup, care asigură salvarea datelor stocate zilnic în două locuri și rotația lor permanentă.
Dincolo de cele de mai sus, procedurile de rezervă nu trebuie neglijate nici ele în politicile de securitate. Stocarea datelor în format fizic, în cel puțin două locuri și actualizarea lor constantă pot fi cruciale, în cazul unei pierderi massive de date din formatele digitale.
În concluzie, este foarte importantă informarea cu privire la backup-ul datelor companiei tale și o abordare corectă pentru a nu risca pierderea sau coruperea informațiilor.