Biometrica pare a fi peste tot in aceste zile. Amprentele digitale, recunoașterea feței sau scanerele de iris sunt exemplele cele mai cunoscute, dar cercetătorii și inginerii au creat soluții chiar și mai inteligente, cum ar fi de recunoașterea vocii.
Indiferent de cum dorim să privim tehnologia din prezent, un lucru este cert: industria tech este aici pentru a evolua. Adevărata întrebare din prezent este: cât de eficientă este metoda biometrică de autentificare, atunci când vine vorba de siguranța noastră?
Ce este autentificarea biometrica?
Autentificarea biometrică funcționează prin compararea a două seturi de date: primul este presetat de către proprietarul dispozitivului, în timp ce al doilea aparține vizitatorului care folosește dispozitivul. În cazul în care cele două date sunt aproape identice, dispozitivul știe că „vizitatorul“ și „proprietarul“ sunt unul și același, oferind acces.
De reținut este faptul că cele două seturi de date trebuie să fie aproape identice, dar nu 100%. Este aproape imposibil pentru două date biometrice să fie perfect identice. De exemplu, există posibilitatea ca un deget să fie ușor transpirat sau să aibă o cicatrice minusculă, care să schimbe modelul de imprimare.
Există mai multe tipuri de identificare digitală. Mai jos sunt cele mai populare tehnologii biometrice, fiind disponibile utilizatorilor de tehnologie.
Scanere de amprente – Există trei tipuri de scanere de amprente digitale: optice, capacitiv si cu ultrasunete.
Scanere pentru ochi – Oamenii de știință sunt de părere că ochiul este cea mai de încredere parte a corpului care poate fi folosită în autentificarea biometrică deoarece retina și irisul rămân aproape complet neschimbate în timpul vieții unei persoane.
Speaker recognition – Spre deosebire de recunoașterea vocală, speaker recognition dorește să identifice cine vorbește, și nu ceea ce se spune. Pentru a identifica cine vorbește, software-ul de specialitate va tranforma cuvintele spuse în pachete de frecvențe, acestea cuprind inclusiv și tonul utilizatorului, împreună formând amprenta.
Avantaje si dezavantaje
În cele din urmă, toate metodele biometrice de autentificare au în vedere siguranța, dar ca orice tehnologie, are avantaje și dezavantaje.
Avantaj: Ușor de utilizat
O amprentă sau scanarea irisului sunt mult mai ușor de utilizat decât o parolă normală, mai ales dacă se dorește una de lungă durată. Cele mai moderne telefoane intelingente au nevoie de doar câteva secunde să recunoască o amprentă digitală, oferind acces utilizatorului.
Recunoașterea vocală, pe de altă parte, poate fi un pic mai complicată din cauza zgomotelor de fundal, astfel fiind o opțiune care poate deveni cu ușurință inoperabilă.
Avantaj: hacker-ul trebuie să fie aproape fizic
Cel mai mare avantaj al biometriei este că un hacker trebuie să fie fizic în apropiere pentru a afla informațiile necesare. Aceasta îngustează cercul de suspecți în cazul în care cineva află înformații numai de utilizator știute. Proximitatea, de asemenea, este un factor care poate ajuta la prinderea făptașului, lucru care nu se poate aplica și unui hacker de pe un alt continent.
Dezavantaj: Nu se poate revoca amprenta biometrica / iris / voce de la distanță
Un mare dezavantaj al securității biometrice este faptul că un utilizator nu poate modifica de la distanță “parola”. Dacă se pierde accesul la un e-mail, folosind o parolă normală, se poate iniția oricând o recuperare, indiferent unde se află utilizatorul.
Biometria nu funcționează așa. Pentru a schimba parola trebuie să fii acolo fizic, ceea ce nu este întotdeauna o actiune comodă.
Dezavantaj: Parola biometrica dureaza o viata
Dacă cineva află parola pe care o utilizezi în prezent, există posibilitatea de a o schimba în orice moment, dar nu există nicio modalitate de a modifica irisul, retina sau amprenta digitală. Odată ce o persoană are o copie a acestora, nu există alte opțiuni decât trecerea la parolele normale sau folosirea amprentei unui alt deget.
Autentificarea biometrică s-a extins dincolo de nișa sa, ajungând la tot mai mulți utilizatori. Pe măsură ce tehnologia devine un pion tot mai important și mai puternic în viața noastră, cu siguranță și biometria va deveni parte din acțiunile de zi cu zi.