Notiunea de inteligenta artificiala nu ne mai intimidează. Dacă la început părea Science Fiction, azi este o realitate și este atat de reală încât problema nu este în dezvoltarea AI ci mai mult în modul în care se va reuși securizarea acesteia.
Tot mai mulți specialiști trag un semnal de alarmă în legătură cu siguranța acestor noi tehnologii. Progresul este inevitabil iar tehnologia se dezvoltă atât de repede și dorința de inovare este atât de mare încât măsurile de siguranță sunt cu mult în urmă.
Viitorul in Hacking
Există multe beneficii care pot veni prin adoptarea și punerea în practică a inteligenței artificiale (AI), dar experții cred că utilizarea inteligenței artificiale pe scară largă va duce la atacuri informatice mai eficiente și mai periculoase, evenimente nu tocmai departe de prezent.
Pe parcursul unei conferințe de securitate cibernetică din acest an, 100 de participanți au fost chestionați cu privire la diferitele aspecte ale inteligenței artificiale, iar 62 la suta au declarat cu fermitate că sunt de părere că inteligența artificială va fi ținta hackerilor în următoarele douăsprezece luni. În ciuda ideii că AI-ul poate fi cea mai bună apărare împotriva unor astfel de atacuri, disponibilitatea crescândă va duce probabil la tehnici mai avansate de hacking.
Hackerii au piratat deja instituții uriașe și au perturbat viețile multor persoane. În noiembrie anul trecut spitalele din Marea Britanie au fost ținta unui atac cibernetic care a dus la anularea a sute de interventii chirurgicale programate. Ucraina a fost atacată de mai multe ori, fapt care a determinat SUA să se uite în propriul sistem și să elimine orice deficiență posibilă.
Pe măsură ce IoT devine tot mai putenic și lansează noi dispozitive în fiecare zi, posibilitatea unui atac cibernetic asupra AI-ul crește tot mai mult. Tot mai mulți specialiști și dezvoltatori, inclusiv Elon Musk, vorbesc despre pericolele AI, numind această nouă tehnologie cea mai mare amenințare care există pentru societatea noastră, cerând liderilor mondiali să impună reglementări stricte înainte de a fi prea târziu.
Avansarea AI
Comparativ cu oamenii care au nevoie de hrană, somn si alte lucruri care impun limitări, inteligența artificială poate acționa în orice moment și nu trebuie să ia pauze. AI este de asemenea capabilă să proceseze cantități mari de informații rapid, făcând astfel de atacuri asupra bazelor de date mai rapide și mai ușor de realizat. Trebuie reținut că AI-ul se poate adapta rapid și mai eficient decât orice om și mai nou poate face acest lucru fără intervenție umană.
Jeremy Straub (director NDSU – Institut de Educație și Cercetare în Securitatea Cibernetică) este de părere că inteligența artificială a dat startul unei curse între hackeri și experții în securitate cibernetică. Ambele grupuri încercând să facă AI-ul tot mai bun, capabil să surclaseze competiția. Aceasta, desigur, ar putea duce la ofensive mai mari, precum și la posibilitatea unor atacuri care să scape de sub control.
O defensiva puternica
În ciuda eventualelor pericole pe care AI le posedă, trebuie specificat faptul că nu toată lumea este de părere că acesta va produce haos. Unii cred că toate aceste șcenarii sumbre sunt realizate din cauza unor păreri negative cu privire la AI.
Dincolo de aceste discuții să nu uităm că tehnologia în curs de dezvoltare poate ajuta combatarea presupuselor amenințări. Se spune că un computer cuantic este unul dintre instrumentele pe care le putem folosi împotriva atacurilor cibernetice, iar cercetatorii din întreaga lume încearcă să facă din acestea dispozitive utilizate pe scară largă.
„Artificial intelligence is the future […]. Whoever becomes the leader in this sphere will become the ruler of the world.”
Vladimir Putin