Evoluția rapidă a tehnologiei face din operele literale de science fiction o realitate. După VR, una dintre revoluțiile tech mult așteptate era AR sau Augment Reality.
Dacă VR (virtual reality) înseamnă o lume digitală cu personaje, obiecte și un mediu înconjurător 100% virtual, astfel producând o ruptură între utilizator și mediu, AR transformă cu totul experința virtuală. Augment Reality (AR) adaugă realism în absolut orice mișcare produsă. Folosind ochelari speciali, cu lentile transparente, persoana rămâne conectată vizual la tot ceea ce o înconjoară.
Utilizatorul devine un sistem de operare
Din dorința de a revoluționa experianța cibernetică, compania americană Meta reinventează noțiunea de desktop prin lansarea ochelarilor AR Workspace (compatibili cu căștile Meta2), transformând userul într-un mic sistem de operare. Datorită lentilelor transparente folosite, utilizatorul nu doar că rămâne într-o continuă conexiune cu mediul înconjurător dar se poate baza și pe simțurile lui naturale. Se folosesc mâinile pentru a prinde obiectele virtuale, a le atinge și a le muta. Există, de asemenea, posibilitatea de a crea și împărtăși conținut digital fără a renunța la interacțiunea cu persoanele din același spațiu.
Înlocuind nenumăratele monitoare cu Workspace (ochelari și casca Meta 2) utilizatorul își folosește gesturile pentru a rezolva mai multe task-uri în același timp.
Workspace este compatibil cu cele mai multe telefoane smart. Descărcând aplicația destinată acestui device, utilizatorul are posibilitatea de a crea conținut tip notițe post-it, poze, videoclipuri, de a le expune în aer și de a le împărtăși cu ceilalți utilizatori Workspace.
Specialiștii Meta au declarat că pentru a realiza primul dispozitiv AR, au fost nevoiți să studieze mult timp anatomia, gestica și felul în care mintea umană funcționează pentru a reda o experiență cât mai reală.
Nu doar organizația Meta, multe alte firme din sfera tech sunt de părere că viitorul aparține domeniului AR. Nu peste mult timp, viața noatră va fi cu mult simplificată datorită hologramelor și a tehnologiei Augment Reality.