Intimidarea online sau agresiunea cibernetică (cyberbullying) este o neplăcere reală. Zece sondaje diferite realizate de Justin W. Patchin și Sameer Hinduja au evidențiat faptul că, în Statele Unite ale Americii, procentul personelor care au fost cel puțin o dată victime ale agresiunii online a crescut din mai 2007 cu mai mult de 15%, ajungând în august 2016 la 33.8%.
În România, în primii doi ani de funcționare, o linie de consiliere și informare destinată atât copiilor și tinerilor, cât și părinților și profesorilor, a primit peste 620 de apeluri prin care erau sesizate activități precum hărțuirea si abuzul pe internet, furtul datelor personale, cazuri de fraudă/spam, pornografie sau șantaj.
Agresiunea din spațiul online devine tot mai evidentă datorită evoluției rapide a tehnologiei și a numeroaselor rețele de socializare. Copiii sunt cei mai expuși dar și cei mai vulnerabili. Mesajele de tip text, e-mail, imagini, profiluri false pe diverse site-uri de social media sau videoclipurile cu tentă ofensatoare sunt doar câteva exemple, de cele mai multe ori agresarea se traspune din spațiul virtual în cel real.
Da, agresivitatea online este o problema
Este cyberbullying un motiv real de îngrijorare? Da. Psihologii spun că victimele agresiunii online devin la rândul lor agresori iar faptul că acest tip de ofensă se poate realiza 24 de ore din 24, 7 zile din 7, face din această practică o problemă care trebuie depistată din timp.
O astfel de problemă îi face pe tineri să se refugieze în vicii nocive, apar probleme de sănătate, scăderea stimei de sine și chiar absența nemotivată din instituțiile de învățământ.
Schimbarea comportementală a unei persoane care se confruntă cu o astfel de problemă este vizibilă. Posibile semne:
- Schimbare bruscă de dispoziție, tristețe sau depresie nemotivată;
- Deprecierea semnificativă a notelor de la școală;
- Izolare pe termen lung;
- Agresivitate verbală nejustificată;