Parolele simple nu pot provoca decât probleme pentru angajații tăi, pentru rețeaua și date tale. Dacă sunt ușor de ghicit, datele de conectare la rețea, e-mailul, aplicațiile folosite, precum și parolele personale pentru rețelele sociale, e-mailul personal, site-urile și aplicațiile bancare și site-urile de comerț electronic pot fi compromise oricând.
Criminalii cibernetici stiu că majoritatea oamenilor creează parole care sunt ușor de reținut și că vor reutiliza adesea aceeași parolă pentru mai multe conturi. Din acest motiv, tot ce este nevoie este să obțină acces la un singur cont pentru a accesa cu ușurință restul conturilor.
Iată câteva sfaturi practice pentru a crea o parolă sigură:
- Nu utiliza numere, litere sau combinații de taste succesive (ex. 12345678, abcdefgh, qwerty)
- Nu include anul nașterii sau luna/ziua nașterii în parola sau alte înșiruiri de cifre ce îți aparțîn (ex. CNP, număr de telefon, serii de documente ce pot fi aflate prin alte metode)
- Utilizează o combinație de cel puțin opt caractere (litere, mari și mici, numere și simboluri). O parolă cât mai lungă este o parolă mai sigură.
- Combină diferite cuvinte fără legătură între ele, folosind totodată cifre și caractere speciale (passphrase)
- Nu folosi nume, cuvinte comune sau preluate din dicționar
- Evită înlocuirile obișnuite de litere cu cifre sau caractere (ex. Georgia22! – Georg1@22!) precum și înlocuirea câtorva din caracterele din parola veche atunci când vă decideți să schimbați parola (ex. Georgia22! cu Georgia23!)
- Utilizează autentificarea în doi pași (two-factor authentication) acolo unde este posibil
- Nu folosi aceeași parolă pentru mai multe conturi, nu nota parolele pe hârtie, în telefon sau în vreun fișier de pe calculator și nu oferii parolele nimănui.
- Utilizeaza autentificarea in doi pasi (two-factor authentication) acolo unde este posibil
- Nu folosi aceeasi parola pentru mai multe conturi, nu nota parolele pe hartie, in telefon sau in vreun fisier de pe calculator si nu oferiti parolele nici unei alte persoane
Sună destul de complicat, nu? Nu numai crearea lor este puțin mai dificilă, dar și amintirea lor.
O modalitate de a crea o parolă buna pe care să ți-o poți aminti este să o extragi dintr-o expresie: de exemplu “Am 3 câini roz și 5 pisici în casă.” Password generated: A3crș5pîc. Deci, în timp ce inventezi noi parole, este posibil să te și distrezi!
Cum te poți proteja după ce ai creat o parolă sigură?
- Dezactivează completarea automată a numelor de utilizatori și a parolelor
În mod esențial, dezactivând autocompletarea, te deconectezi atunci când ești departe de computer. Desigur, este enervant atunci când ești în mod constant îndemnat să introduci parola complicată atunci când părăsești computerul pentru câteva minute, dar este esențial atunci când folosești un computer public sau când îl împărtășești cu alții.
- Schimbă parolele în mod regulat:
Păstrarea aceluiași lacăt pe ușă ani și ani este o invitație pentru un hoț. La un moment dat, lacătul este alterat; Codul este spart. Schimbă parolele în mod regulat. Unele aplicații au setări pentru a-ți reaminti să schimbi frecvent parolele.
- Creează parole diferite pentru diferite servicii:
Imaginează-ți dacă aceeași cheie îți deschide ușa mașinii, casa, biroul. Logica este destul de evidentă. Dacă un hacker reușește să ajungă într-un singur loc, el sau ea poate intra în altul și altul. Este esențial să ai o cheie diferită pentru o blocare diferită.