Informațiile transmise prin intermediul rețelelor publice pot fi interceptate cu ușurință, indiferent de dispozitivul folosit: smartphone, laptop sau tabletă. Prin urmare, atunci când vrei să te conectezi la o rețea publică, e bine să limitezi, pe cât posibil, riscurile.
Soluție
Pași de urmat:
Tratează orice rețea necunoscută cu mare grijă
La fel cum specialiștii în securitate cibernetică plaseaza acele capcane (“honeypots”) în spațiul virtual, pentru a vedea cum acționează infractorii cibernetici, la fel și aceștia pot să-și creeze propriile capcane: de exemplu, o rețea Wi-Fi publică, prin intermediul căreia să încerce să obțină datele utilizatorilor. Denumirea acesteia poate să fie similară cu a unui loc cunoscut care oferă Wi-Fi, tocmai pentru a-i atrage pe cei mai puțin atenți la astfel de detalii.
Evită să intri prin Wi-Fi pe site-urile care necesită logare
Dacă se poate, este bine să eviți logarea pe e-mail, rețele de socializare și mai ales în conturi de online banking. Cele mai sigure ar fi site-urile de divertisment sau informare, care nu implică utilizarea datelor personale. Dacă vrei să accesezi, totuși site-uri care implică autentificarea sau date importante, cel mai înțelept ar fi să folosești datele din conexiunea mobilă.
Evită, pe cât posibil, rețelele care solicită acces la date personale pentru a putea naviga pe Internet
–Unele hoteluri și mai ales aeroporturile oferă utilizatorilor opțiunea de a se conecta la rețelele lor fără parolă, înregistrându-se în schimb cu o adresă de e-mail sau cu un cont de pe o rețea de socializare. Pentru a se conecta la Internet, utilizatorii sunt anunțați că le vor fi accesate profilul public și contactele.
Atenție la erorile de conectare afișate de către browser / dispozitiv
De cele mai multe ori, în cazul în care conexiunea este interceptată, browser-ul folosit va da o eroare de conectare. Este foarte important să nu ignori aceste erori – există riscul ca cineva să încerce să îți intercepteze traficul.
Cea mai importantă recomandare, oricând călătorești, este utilizarea unui serviciu VPN
În momentul în care este activat, acesta criptează datele transmise prin rețea – chiar și una complet nesecurizată – și le face imposibil de interceptat de potențiali atacatori. De obicei, un serviciu VPN oferă gratuit un număr de megabytes de trafic pe zi, iar cei care doresc trafic nelimitat trebuie să plătească o sumă modică, de până la 10 euro pe lună.