Fără internet acasă? Nicio problemă. Încă mai aveți opțiuni pentru vă conecta online.
Lucrul de acasă și învățarea virtuală au devenit o normă de la izbucnirea pandemiei. Și acest lucru nu se va schimba în curând, având în vedere că mulți angajați doresc să continue munca de la distanță la un anumit nivel, chiar dacă birourile se redeschid și valorile de sănătate se îmbunătățesc. De asememenea, o problemă cu care multe organizații s-au confruntat în ultima vreme, o reprezintă securitatea cibernetică. În afară de muncă și școală, oamenii din toată lumea renunta intr-un numar tot mai mare la pachetele de cablu si satelit si opteaza pentru servicii de streaming pentru a economisi bani.
Toate aceste tendințe indică un lucru crucial: necesitatea unui internet de încredere. Deci, ce înseamnă acest lucru pentru persoanele care nu pot obține o conexiune de încredere la internet acasă? Cu siguranță nu este o situație ideală, dar mai sunt lucruri pe care le puteți face pentru a vă conecta online.
Ce este un hotspot?
Un hotspot este o locație centrală sau un dispozitiv care oferă acces wireless la internet și orice dispozitiv de rețea se poate conecta cu condiția să aibă accesul corect. În funcție de furnizorul de telefonie mobilă) este posibil să puteți utiliza smartphone-ul ca hotspot (toți furnizorii de telefonie din Romania oferă acest beneficiu).
Există două tipuri diferite de hotspot-uri: publice și private.
În scenariul de mai sus, în care dispuneți de un furnizor de telefonie mobilă pentru a crea un hotspot cu smartphone-ul, smartphone-ul este dispozitivul fizic care creează acces wireless pentru alte dispozitive compatibile cu Wi-Fi, cum ar fi laptopuri, computere desktop și dispozitive de streaming. . Acesta este un exemplu de hotspot privat.
Un hotspot public este de obicei creat de o companie pentru a oferi servicii de internet pentru vizitatori sau clienți. Multe conexiuni Wi-Fi publice gratuite sunt hotspot-uri. Dar, de dragul acurateții, este important să rețineți o diferență între Wi-Fi standard și un hotspot.
OK, deci care este diferența dintre Wi-Fi și un hotspot?
În timp ce hotspot-urile sunt o locație fizică sau un dispozitiv, Wi-Fi este o tehnologie fără fir pe care dispozitivele o pot folosi pentru a trimite informații unul altuia. Dacă aveți Wi-Fi acasă, se datorează faptului că aveți un router Wi-Fi care asigură toate gadgeturile fără fir și un furnizor de servicii de internet care conectează acel router la internet.
Atâta timp cât setați o parolă puternică, o rețea Wi-Fi privată ca aceasta va fi mai sigură decât un hotspot public, deoarece controlați cine și ce se conectează la ea. Hotspot-urile publice, pe de altă parte, sunt deschise oricui se află în raza de acțiune, motiv pentru care este o idee bună să utilizați un VPN sau o altă măsură de securitate dacă doriti să faceți diferite plăți , cumparaturi online, să trimiteți bani sau alte lucruri din această arie.
Cum să găsiți Wi-Fi gratuit sau hotspot-uri publice gratuite
Deși probabil acest lucru nu va fi posibil acasă (cu excepția cazului în care se întâmplă să locuiți foarte aproape de cineva care are o rețea nesecurizată), de obicei există o mulțime de opțiuni pentru a găsi Wi-Fi gratuit sau hotspot-uri publice la diferite business-rui precum cafenele, biblioteci, hoteluri, restaurante, centre de fitness și multe altele.
Dacă sunteți pe cale să plecați pentru o zi în căutarea internetului gratuit, iată câteva aplicații utile de încercat:
- Instabridge — Android sau iOS
- Hartă WiFi — Android sau iOS
Aplicații ca acestea vor afișa o hartă a zonei in care va aflati cu o listă de Wi-Fi sau hotspot-uri publice gratuite disponibile. Majoritatea vă vor permite, de asemenea, să urmăriți cerințele de conectare și recenziile hotspot-urilor.
Cum să configurați și să utilizați Wi-Fi gratuit
Asigurați-vă că dispozitivul pe care intenționați să îl utilizați este compatibil cu Wi-Fi. Dacă este, asigurați-vă că Wi-Fi este activat.
Odată ce ați ajuns în locația în care veți folosi Wi-Fi public sau hotspot, deschideți un browser și apoi deschideți setările de rețea ale computerului sau faceți clic pe pictograma Wi-Fi de pe ecran. Apoi, selectați conexiunea Wi-Fi publică pe care intenționați să o utilizați. Dacă conexiunea este publică, acum veți fi conectat. Unele companii vă cer să acceptați termenii și condițiile lor sau să furnizați o adresă de e-mail înainte de a vă permite să folosiți Wi-Fi-ul gratuit.
Unele companii oferă o autentificare și o parolă clienților lor și oferă o rețea securizată. Dacă conexiunea pe care intenționați să o utilizați apare ca fiind securizată, căutați în jur datele de conectare și parola postate în companie sau cereți ajutor cuiva. Și da, dacă ești intr-o cafenea, ar fi politicos să cumperi o patiserie sau o ceașcă de cafea în timp ce folosesti reteaua wi-fi.
Dacă v-ați setat computerul să se conecteze automat la rețelele disponibile, atunci data viitoare când vizitați compania respectivă, computerul se va alătura automat rețelei lor.
Cum să configurați și să utilizați un hotspot privat
Nu sunt gratuite, dar dacă aveți nevoie de o conexiune la internet acasă și aveți un semnal mobil bun, un hotspot plătit poate fi un loc în care să apelați. De exemplu, poate locuiți într-o zonă rurală cu opțiuni limitate pentru ISP (Internet service provider) sau poate că planurile de internet din zona in care va aflati depășesc bugetul de care dispuneți in acest moment.
În funcție de furnizorul de telefonie mobilă și de planul pentru care plătiți, este posibil să aveți deja capabilități personale de hotspot. Dacă nu, discutați cu furnizorul pentru a determina cât vă va percepe pentru acea opțiune.
După ce v-ați gândit la stabilirea prețurilor, va trebui să decideți între utilizarea smartphone-ului vostru ca hotspot sau achiziționarea unui dispozitiv Wi-Fi hotspot dedicat.
Ar trebui să-mi folosesc smartphone-ul sau un dispozitiv hotspot separat?
Un dispozitiv hotspot va fi considerat un dispozitiv separat pe planul vostru de telefonie mobilă, cu o limită proprie de date separată. Dezavantajul este costul suplimentar, dar avantajul este că nu va trebui să vă faceți griji că utilizarea smartphone-ului vostru va consuma date si baterie. Un alt aspect pozitiv: dacă setați o parolă puternică , utilizarea unui dispozitiv hotspot pentru a vă conecta este la fel de sigură ca orice conexiune Wi-Fi furnizată de ISP și va oferi adesea o gamă mai mare de acoperire. De asemenea, vedem un număr tot mai mare de routere Wi-Fi cu drepturi depline, care sunt concepute pentru a primi semnalul printr-o conexiune LTE sau 5G .
Atât hotspot-urile pentru smartphone-uri, cât și dispozitivele dedicate hotspot-urilor pot fi utilizate oriunde, deși utilizarea unui hotspot pentru smartphone-uri în locuri publice poate fi mai convenabilă, mai ales dacă încercați doar să vă conectați laptop pentru câteva minute.
Indiferent de decizia pe care o luați, concluzia este că dispuneti de multe modalitati de a intra online, mai multe chiar decat v-ati putea da seama. Sperăm că acest articol sa vă ajute să le descoperiți și să profitați de ele.