Atât IoT cât și Edge Computing sunt două concepte care vor rămâne pentru mult timp, deoarece îndeplinesc funcții foarte importante în afaceri și societate. Dar iată care este diferența dintre cele două.
Ar trebui să știm deja câte ceva despre dispozitivele Internet of Things (IoT). Acestea sunt termostate, frigidere inteligente, încuietori inteligente ale ușilor, senzori medicali, trackere de fitness și sisteme de securitate care se conectează la Internet pentru a spori accesibilitatea și confortul. IoT este peste tot și este conectat la orice. De asemenea, există de ceva timp.
Edge Computing, pe de altă parte, este un concept relativ nou și, deși este foarte legat de IoT, este destul de diferit.
Să aflăm cum sunt diferite aceste două tehnologii și cum sunt corelate!
Ce este IoT?
Pentru a înțelege mai bine IoT, este bine să știți ce este un sistem încorporat. Majoritatea dispozitivelor mici (cum ar fi termostatele) necesită un sistem de operare pentru a rula. Problema este că stocarea internă pe aceste dispozitive este destul de mică și lipită permanent pe placa computerului, astfel încât singura opțiune pentru un sistem de operare este una care are o amprentă foarte mică și poate funcționa cu resurse minime.
De asemenea, este important să înțelegem că multe dispozitive IoT necesită o conexiune la rețea pentru a funcționa corect sau pentru a comunica cu alte dispozitive.
Astfel de conexiuni înseamnă că dispozitivele IoT necesită conectivitate cu latență scăzută, ceea ce înseamnă că un dispozitiv poate trimite și primi date fără un decalaj vizibil. Conexiunile de rețea cu latență redusă sunt deosebit de importante atunci când dispozitivele IoT ajută la alimentarea infrastructurii critice (cum ar fi roboții, fabricile inteligente și vehiculele autonome).
Una dintre cele mai mari probleme cu sistemele încorporate este securitatea. Datorită lipsei spațiului de stocare local, actualizările de sistem și prelucrarea datelor pot fi destul de dificile – mai ales atunci când sunt necesare cantități mari de date.
Ce este Edge Computing?
Edge Computing transformă modul în care datele sunt manipulate, procesate și livrate de la milioane de dispozitive din întreaga lume. Creșterea explozivă a dispozitivelor conectate la internet – IoT – împreună cu noi aplicații care necesită putere de calcul în timp real, continuă să conducă la sisteme de calcul de margine.
Tehnologiile de rețea mai rapide, cum ar fi wireless 5G, permit sistemelor de calcul de margine să accelereze crearea sau suportul aplicațiilor în timp real, precum procesarea și analiza video, mașinile cu conducere automată, inteligența artificială și robotica.
Cel mai mare beneficiu al calculului de margine este capacitatea de a procesa și stoca date mai rapid, permițând aplicații în timp real mai eficiente, care sunt esențiale pentru companii. Înainte de acesta, un smartphone care scanează fața unei persoane pentru recunoașterea facială ar trebui să ruleze algoritmul de recunoaștere facială printr-un serviciu bazat pe cloud, care ar necesita mult timp pentru a fi procesat.
Concluzie
Divizarea IoT și Edge Computing poate fi uneori subțire, deoarece IoT poate fi utilizat ca dispozitive Edge Computing. Cea mai mare diferență este abilitatea de a nu doar calcula date (în timp real) la nivel local, ci de a sincroniza aceste date cu un server centralizat.
Atât IoT cât și Edge Computing sunt două concepte care vor rămâne pentru mult timp, deoarece îndeplinesc funcții foarte importante în afaceri și societate. Dacă nu lucrați deja cu IoT și Edge Computing în compania dumneavoastră, cu siguranță nu va trece mult timp până o veți face.