Un lucru foarte important învățat în ultimii câțiva ani este acela că riscurile asociate criminalității informatice nu trebuie ignorate.
La nivel mondial, statisticile îngrijorează din ce în ce mai tare, iar atacurile cibernetice prezintă cea mai rapidă creștere dintre toate tipurile de criminalitate.
Cele mai multe atacuri cibernetice au ca scop furtul de bani sau de informații de la consumatori și întreprinderi sau vânzarea datelor pe care aceștia le dețin pe Dark Web. Indiferent de motivația hackerilor, pagubele acestor atacuri pot presupune eforturi financiare masive.
Vă prezentăm câteva statistici din ultimul timp:
- 600 miliarde de dolari: costul global al criminalității cibernetice în 2017. (Sursa: McAfee)
- 3.8 milioane dolari: costul mediu al unei scurgeri de date pentru o afacere. (Sursa: Microsoft)
- 2.1 trilioane de dolari: costul global anual total al tuturor încălcărilor datelor până în 2019, așa cum a sugerat Juniper Research. (Sursa: Juniper Research)
- 50 de milioane dolari: costul total al criminalității informatice în 237 de companii importante din 6 țări. (Sursa: Micro Focus)
- 530 milioane de dolari: costul hack-ului Coincheck din 2018, cel mai mare heist de criptare până în prezent. (Sursa: Money Time)
- Un studiu al Universității din Maryland a constatat că hackerii atacă computerele și rețelele la o “viteză aproape constantă”, cu o medie de un atac la fiecare 39 de secunde. (Sursa: Universitatea din Maryland)
- Potrivit Gartner, până în 2020, 25% din atacurile cibernetice împotriva întreprinderilor vor implica dispozitive IoT. (Sursa: Gartner)
- Platformele mobile reprezintă una dintre cele mai populare ținte pentru infractorii cibernetici.
- McAfee a constat că numărul mediu de date pierdute prin atacuri în anul 2017 a fost de aproximativ 780.000 pe zi. (Sursa: McAfee)
- La nivel global, criminalitatea informatică a fost cea de-a doua cea mai mare infracțiune raportată în 2016. (Sursa: PWC)
- Proporțional cu numărul total de infracțiuni, criminalitatea informatică reprezintă acum peste 50% din toate infracțiunile din Marea Britanie. (Sursa: Agenția Națională pentru Criminalitate)
- Un atacator locuiește într-o rețea pentru o medie de 146 de zile înainte de a fi detectat. (Sursa: Microsoft)
- Cele mai multe intruziuni de rețea – 63% – sunt rezultatul parolelor de utilizator compromise. (Sursa: Microsoft)