Transferul de date între două dispozitive este adesea un dezastru consumator de timp. Cablurile, conexiunile Bluetooth incorecte și răbdarea semnificativă fac parte din suferința noastră colectivă.
Din fericire există o alternativă – Wi-Fi Direct. Dezvoltat de Wi-Fi Alliance, Wi-Fi Direct promite să livreze viteza unei rețele tradiționale Wi-Fi. Două dispozitive pot comunica direct, fără a avea nevoie de o conexiune la internet.
Desigur, nicio nouă tehnologie nu are dezavantaje. Conform cercetărilor prezentate la Black Hat Europe 2017, Wi-Fi Direct îți poate compromite securitatea dispozitivului. În acest fel, într-un mod neautorizat acesta acordă hackerilor o cale mai ușoară de a pătrunde în viața noastră digitală.
Cum reușește Wi-Fi direct să ne facă vulnerabili și ce putem face în legătură cu asta?
Ce este Wi-Fi direct?
Bluetooth a apărut în jur de la 1994 și a fost considerată cea mai ușoară și cea mai rapidă soluție pentru transferul de fișiere fără fir. Cu toate acestea, nu a fost cel mai bun: vitezele au fost lente și fiabilitatea era slabă.
În aproape un sfert de secol de atunci, am fost propulsați în era digitală, creând, consumând și transferând fișiere mult mai mari decât au existat în 1994. Alianța Wi-Fi a crezut că ar putea ajuta și a creat Wi-Fi Direct– combinând ușurința Bluetooth și viteza Wi-Fi.
Deși asociem Wi-Fi cu internetul, acesta este de fapt o modalitate de a crea o rețea wireless locală. Se întâmplă de cele mai multe ori ca punctul de acces Wi-Fi (AP) să fie conectat la internet. Wi-Fi Direct nu este constrâns de o conexiune la internet. În schimb, permite ca două dispozitive să configureze o rețea Wi-Fi peer-to-peer (P2P), fără a fi nevoie de un router.
Deși folosește o tehnologie diferită, realitatea este că Wi-Fi Direct este foarte asemănător cu tehnologia Bluetooth – cu excepția vitezei de până la 250Mbps (de zece ori viteza oferită de Bluetooth 4.0).
O problema cu implementarea Wi-Fi Direct
În practică, niciuna dintre aceste tehnologii nu funcționează izolat. Multe dispozitive care acceptă Wi-Fi Direct sunt, de asemenea, conectate la o rețea standard Wi-Fi în același timp. Imprimanta ta de acasă, de exemplu, poate accepta fotografii direct de pe telefonul smartphone prin Wi-Fi Direct, dar este, probabil, conectat și la rețeaua de domiciliu.
Abilitatea unui dispozitiv de a se conecta simultan la mai multe rețele este, de obicei, una pozitivă. Este, de asemenea, una dintre cele mai mari vulnerabilități ale Wi-Fi Direct.
Acest lucru permite oricui să stabilească o conexiune Wi-Fi la imprimantă, fără nicio autentificare sau notificare. Apoi, atacatorul are acces complet la imprimantă – care poate include memoria și istoricul de imprimare – precum și un punct de intrare în rețeaua Wi-Fi mai largă la care este conectată imprimanta.
Când configurați un nou dispozitiv, schimbați setările implicite, dezactivați funcțiile nesigure și asigurați-vă securitatea rețelei. Până când marii dezvoltatori vor fi forțati să facă față costurilor standardelor de securitate, tu ești cel care trebuie să facă față oricărei amenințări.
Solutii IT pentru succesul afacerii tale.
Cere oferta!