Inginerii de la Universitatea Texas din Austin, in colaborare cu oamenii de stiinta de la Universitatea Peking, au proiectat un dispozitiv de memorie realizat doar dintr-un strat atomic mai gros: asa-numitul „atomristor”.
Inginerii din întreaga lume au dezvoltat modalități alternative de a oferi o capacitate mai mare de stocare a memoriei pe computer prin chips-uri mai mici. Cercetarea anterioară paginilor atomice bidimensionale pentru stocarea memoriei nu a reușit să-și descopere potențialul – până acum.
O echipă de ingineri electricieni din cadrul Universității Texas din Austin, în colaborare cu oamenii de știință din Universitatea Peking, a proiectat cel mai subțire dispozitiv de stocare a memoriei cu o capacitate de memorie densă, deschizând calea pentru stick-uri mult mai mici și mai inteligente.
Fabricat din nanomateriale 2-D, așa-numitele „atomristors”- un termen creat de Akinwande – îmbunătățesc memristors-urile, o tehnologie emergentă de stocare a memoriei cu scalabilitate mai mică.
„Atomristors vor permite avansarea Legii lui Moore la nivel de sistem, permițând integrarea 3-D a memoriei la scară nanometrică cu tranzistori la scară nanometrică pe același cip pentru sisteme avansate de calcul”, a spus Akinwande.
Memoria de stocare și tranzistorii au fost, până acum, mereu componente separate pe un microcip – dar aceștia ar combina ambele funcții într-un singur sistem informatic mai eficient. Folosind foi atomice metalice (grafen) ca electrozii și foi atomice semiconductoare (sulfură de molibden) ca strat activ, întreaga celulă de memorie este un sandwich cu grosimea de numai 1,5 nanometri (nm), ceea ce face posibilă densificarea stratului atomic. Acesta este un avantaj substanțial față de memoria flash convențională, care ocupă un spațiu mult mai mare. În plus, fiind subțire permite fluxul de curent electric să fie mai rapid și mai eficient.
Având în vedere dimensiunea, capacitatea și flexibilitatea integrării, „atomristors” ar putea fi împachetate împreună pentru a face cipuri avansate 3D care sunt esențiale pentru dezvoltarea computerelor. Una dintre cele mai mari provocări în acest domeniu al ingineriei este cum să se realizeze o arhitectură de memorie cu conexiuni 3D care să le imite pe cele găsite în creierul uman.
“Densitatea mare a stocării memoriei, posibilă prin întinderea acestor foi atomice sintetice pe ele, împreună cu designul integrat al tranzistorilor, înseamnă că putem să facem computere care să învețe și să ne aducă aminte în același mod în careo face și creierul nostru”, a mai spus Akinwande.
Echipa de cercetare a descoperit, de asemenea, o altă aplicație unică pentru această tehnologie. În dispozitivele omniprezente existente, cum ar fi smartphone-urile și tabletele, comutatoarele de frecvență radio sunt utilizate pentru a conecta semnalele de intrare de la antena la una din numeroasele benzi de comunicații fără fir, pentru ca diferite părți ale unui dispozitiv să comunice și să coopereze între ele. Această activitate poate afecta semnificativ durata de viață a bateriei unui smartphone.
„Atomristors” sunt cele mai mici întrerupătoare de memorie cu frecvență radio care trebuie demonstrată fără consum de baterii DC, ceea ce ar permite o viață mai lungă bateriei.
„În general, considerăm că această descoperire are o valoare comercială reală, deoarece nu va perturba tehnologiile existente”, a spus Akinwande. „Mai degrabă, a fost proiectat să completeze și să se integreze cu stick-uri de siliciu deja în uz în dispozitive moderne”.
Solutii IT pentru succesul afacerii tale.
Cere oferta!