Este un moment interesant de a fi implicat în inovarea din domeniul energiei. Au existat evoluții pe mai multe fronturi la nivelul consumatorilor prin introducerea de noi modele de vehicule electrice și hibride și, poate, mai important, la nivel de utilitate, prin investiții masive în tehnologiile de generare și stocare a energiei din surse regenerabile.
Tehnologia bateriilor si viitorul energiei regenerabile
Energia regenerabilă, în special energia solară și eoliană, devine rapid locul dominant al investițiilor noi în producția de energie electrică. Prognoza privind energia, din Bloomberg 2017, estimează că până în 2040 vor fi cheltuite 10,2 miliarde de dolari pentru generarea de energie electrică în întreaga lume, iar 72% din acestea vor fi investite în noi centrale eoliene și solare.
Disponibilitatea mai largă a energiei curate este o dezvoltare încurajatoare din punct de vedere ecologic și economic. Cu toate acestea, pe măsură ce piețele de energie se accelerează de-a lungul tranziției de la generarea convențională la cea durabilă, va exista o problemă în creștere pe care industria trebuie să o abordeze.
Provocari
Provocarea este că o dependență din ce în ce mai mare de energie eoliană și solară poate provoca instabilitatea rețelelor electrice. Toată lumea poate înțelege că producția fermelor solare și eoliene fluctuează în mod natural datorită capacității norilor și vitezei vântului.
Soluția tradițională a acestei probleme a fost menținerea „rezervelor de filare” – o rețea de rezervă de generatoare de combustibili fosili concepute pentru a satisface vârfurile cererii. În cele din urmă, soluția mai eficientă constă în stocarea energiei, în special în tehnologia avansată a bateriilor.
Bateriile sunt mijloacele optime de echilibrare a rețelelor dominante din surse regenerabile, deoarece acestea pot injecta energia în rețele cu rapiditate și în cantitățile precise necesare pentru interzicerea și eliminarea fluctuațiilor.
Obstacole
Principalele obstacole în calea desfășurării ample a stocării energiei au fost, bineînțeles, costul ridicat al acestora și dificultățile în obținerea unui număr suficient de baterii pentru a face față nevoilor în cadrul unei rețele de utilități. Aceasta se schimbă rapid. Investițiile în tehnologii, lanțuri de aprovizionare și instalații de producție pentru bateriile litiu-ion (Li-ion) în special le-au adus la punctul în care există o soluție scalabilă.
De exemplu, când Puerto Rico a început să-și reconstruiască infrastructura după devastarea cauzată de uraganul Maria anul trecut, operatorii de telecomunicații s-au luptat să susțină aprovizionarea cu energie pentru menține stabile turnurile. După ce sa pierdut puterea rețelei, generatoarele diesel de rezervă au fugit în jurul valorii de o oră, consumând rapid rezerverele de combustibil la fața locului. Datorită pagubelor cauzate de furtună pe drumuri și infrastructură, reaprovizionarea s-a dovedit a fi aproape imposibilă.
Acoperirea telefonului mobil a fost pierdută în câteva zile după furtună și nu a fost restabilită într-o săptămână. Un sistem portabil de energie electrică hibrid, care combină o rețea solară, baterii Li-ion, un motor diesel mult mai mic și un sistem inteligent de control pentru a comuta aceste trei surse de energie, ar fi putut acționa turnurile de la Puerto Rico timp de 100 zile. Acest nivel de reziliență și eficiență ar fi diminuat o povară semnificativă în timpul procesului de reconstrucție.
Pentru toate progresele înregistrate în ultimii ani, industria a zgâriat abia suprafața potențialului pentru soluțiile de baterii utilitare.
Viitorul este luminos si, fara indoiala, va fi alimentat de energia regenerabila.
Solutii IT pentru succesul afacerii tale.
Cere oferta!