Au trecut trei ani de când Jibo și-a făcut debutul global pe Indiegogo ca și proiect finanțat. Programul a câștigat peste 3 milioane de dolari pentru promisiunea de a crea un robot înalt de aproape 28 cm care să fie un asistent de familie ce poate distinge între voci și fețe diferite, cu o personalitate de care să nu te poți despărți.
Acum, creatorii acestui gadget au fost pregătiți să-l prezinte publicului, primind comenzi pe www.Jibo.com. Trebuie specificat că în acest moment costă 899 de dolari (aproximativ 690 de lire sterline sau 1.170 de euro). Nu este un preț foarte accesibil pentru un asistent care, momentan, nu poate reda playlist-ul tău preferat, sau seta memento-uri sau efectua apeluri.
Creatorii spun că aceste caracteristici și multe altele vor fi adăugate în timp prin actualizări de software. Între timp, Amazon și Google oferă difuzoarele inteligente cu asistență inteligentă, device-uri care pornesc de la 50 USD. Este adevărat că scești asistenți nu își vor roti corpul atunci când le ceri să danseze, dar pot încărca o listă de redare Spotify.
Dar asta pentru că Jibo nu a fost niciodată conceput pentru a fi un simplu vorbitor. Echipa a investit mai multă dezvoltare în personalitatea sa și la felul cum reacționează la diverși membri ai familiei. Și da, Jibo este oficial un “el”. Specialistul din spatele idee, profesoara MIT, Cynthia Breazeal și-a petrecut cea mai mare parte din cariera cercetând moduri în care computerele pot interacționa mai natural cu oamenii. De aceea acest robot stationar este deosebit încă din cutie. Este plin de animații, și are un corp și un cap rotativ care îl face să pară viu.
Corpul rotund și capul lui Jibo se pot roti pentru a face să pară că se uită în jurul unei încăperi. “Fața” lui este un punct animat, afișat pe un ecran de 12,70 cm.
Jibo are două camere pe partea din față a capului, care pot fi folosite pentru a identifica până la 16 persoane. Când aude un sunet, Jibo întoarce capul și va ascultă cine vorbește în cameră. Dacă detectează mișcarea, va scana pentru a vedea cine este și va saluta membru de familie folosind numele său.
De asemenea, Jibo reacționează și la atingere. Plasarea unei mâini pe capul lui îl va face tăcut, și asemeni tuturor asistenților inteligenți, va fi nevoie să spui o expresie pentru a începe interacțiunea cu Jibo, pentru a adresa o întrebare sau pentru a da o comandă.
O altă caracteristică al acestui gadget este că poate funcționa asemeni unei cabine foto, realizând fotografii de grup la comandă. El poate citi ultimele știri și scoruri sportive. Jibo realizează și alte acțiuni de bază, cum ar fi să spună vremea, setează alarmele și răspunde la orice întrebare ciudată pe care o poate adresa un copil(“Sunt monștri aici?” ” Câte zile mai sunt până la Crăciun?”). De asemenea, poate controla și unele dispozitive inteligente de acasă folosind comenzi de tipul IFTTT.
Din păcate, pentru cei mai mulți prețul este unul mult prea mare în comparație cu ceea ce poate realiza dispozitivul în prezent. Cert este că, indiferent dacă te hotărăști să mai aștepți sau te decizi să-l achiziționezi ca și cadou de Crăciun, toți membrii familiei o să se îndrăgosteacă de micul Jibo.
Solutii IT pentru succesul afacerii tale.
Cere oferta!