Cercetătorii de la Brown University au descoperit că datele se pot transmite printr-un multiplexer terahertz de 50 gigabiți pe secundă, ceea ce ar putea duce la o nouă generație de Wi-Fi, una ultra-rapidă.
Multiplexarea (abilitatea de a trimite mai multe semnale printr-un singur canal), este o caracteristică fundamentală a oricărui sistem de comunicații de voce sau de date. Echipa de cercetători mai sus amintită, a demonstrat posibilitatea de multiplexare a datelor purtate pe unde terahertz (radiații de înaltă frecvență) care ar putea permite trecerea la următoarea generație de rețele fără fir, o bandă ultra-înaltă.
Ideea a fost enunțată pentru prima dată în revista Nature Communications. Cercetătorii au descris transmisia a două semnale video în timp real printr-un multiplexor terahertz, la o rată de date totală de 50 gigabiți pe secundă, de 100 de ori rata optimă de date a celei mai rapide rețele celulare de astăzi.
Autorul corespondent al lucrării, Daniel Mittleman, profesor la Brown’s University School of Engineering declara: „Am arătat că putem transmite fluxuri separate de date pe unde terahertz la viteze foarte mari și cu rate de eroare foarte scăzute. Aceasta este pentru prima dată când cineva a caracterizat un sistem de multiplexare terahertz folosind datele reale, iar rezultatele arată că abordarea noastră ar putea fi viabilă pentru viitoarele rețele wireless terahertz”.
Rețelele de voce și de date din prezent, utilizează undele de microunde pentru a transporta semnale wireless. Dar, la fel ca majoritatea tehnologiilor care țin de informație, cererea de transmisie de date crește exponențial astfel rețelele din prezent fac față cu greu. Undele terahertz au frecvențe mai mari decât microundele și, prin urmare, au o capacitate superioară de a transporta datele. Cu toate acestea, oamenii de știință au început să experimenteze frecvențele terahertz și alte componentele de bază.
Un sistem de multiplexare și demultiplexare (cunoscut și sub denumirea de mux/demux) este unul dintre componentele de bază. Este o tehnologie care permite unui cablu să suporte mai multe canale TV sau chiar sute de utilizatori care accesează o rețea Wi-Fi.
În 2015, echipa lui Mittleman a publicat pentru prima dată un document care descrie conceptul lor. Pentru acea lucrare au folosit o sursă de lumină terahertz pe bandă largă pentru a confirma că frecvențe diferite pot ieșit din dispozitiv în unghiuri diferite. În timp ce aceasta a fost o dovadă eficientă a conceptului, această ultimă lucrare a făcut pasul decisiv pentru a testa dispozitivul folosind date reale.
Echipa a codificat două emisiuni de televiziune de înaltă definiție, apoi acestea au fost transmise împreună în sistemul de multiplexoare. Experimentele lor au arătat că transmisiile au fost de până la 10 gigabiți pe secundă, fără a exista erori. Ratele de eroare au crescut într-o oarecare măsură atunci când viteza a fost amplificată la 50 gigabiți pe secundă (25 gigabiți pe canal).
Cercetatorii intentionează să continue să dezvolte și alte componente terahertz. Mittleman a primit recent o licență de la FCC pentru a efectua teste în aer liber cu frecvențe terahertz în campusul Universității Brown.
Vezi și Infograficul: TEHNOLOGIILE VIITORULUI.
Solutii IT pentru succesul afacerii tale.
Cere oferta!