Criptomonedele sunt o formă digitală a banilor, acestea sunt realizate pentru a fi mai sigure și în cele mai multe cazuri, anonime. Este o monedă asociată mediului virtual care utilizează criptografia (proces de transfomare a informațiilor într-un cod aproape imposibil de spart).
Criptografia își are începutul în Al Doilea Război Mondial, fiind realizată din nevoia unui mod de comunicare sigură. Acesta a evoluat în era digitală cu elemente de teorie matematică și informatică pentru a deveni un mod de a securiza comunicațiile, informațiile și banii online.
Prima criptomonedă a fost Bitcoin. Aceasta a fost creată în 2009 și este în continuare cea mai cunoscută. În ultimul deceniu a existat o explozie a criptomonedelor, în prezent existând mai bine de 900 de variante disponibile pe internet.
Cum functioneaza criptomoneda?
Criptografia folosește tehnologiile descentralizate pentru a permite utilizatorilor să efectueze plăți sigure, fără ca aceștia să fie obligați de a utiliza numele lor sau să recurgă la serviciile unei bănci. Ei rulează pe un registru public numit blockchain.
Criptomonedele sunt create printr-un proces denumit minerit (mining), care implică utilizarea calculatorului pentru a rezolva probleme complicate de matematică, rezultatul acestora generând monede. Utilizatorii pot cumpăra monedele de la brokeri, apoi le pot stoca sau cheltui folosind portofelele criptografice.
Care sunt cele mai comune criptomonede?
Bitcoin: Bitcoin este prima și cea mai utilizată criptomonedă până în prezent. Moneda a fost realizată de Satoshi Nakamoto în 2009, o persoană destul de misterioasă, care a dezvoltat un blockchain personal. Începând cu 2017, moneda are o capitalizare pe piață de aproximativ 45 de miliarde $.
Ethereum: Dezvoltată în 2015, Ethereum este a doua criptomonedă ca valoare și popularitate. Ethereum are o capitalizare pe piață de aproximativ 18 miliarde de $.
Ripple: Ripple este un alt sistem de registrul de criptomonede, care a fost fondat în 2012. Ripple poate fi folosit pentru a urmări mai multe tipuri de tranzacții, nu doar ale criptomonedelor. Acesta a fost folosită de către bănci și are o capitalizare pe piață de aproximativ 6,3 miliarde $.
Litecoin: Această monedă este cea mai asemănătoare de Bitcoin ca formă, dezvoltându-se foarte repede pentru a permite mai multe tranzacții, inclusiv plăți și alte procese mai rapide. Valoarea totală a tuturor Litecoin este de aproximativ 2,1 miliarde $.
Criptomonedele sunt cunoscute pentru a fi sigure și oferind un nivel de anonimat. Tranzacțiile acestora nu pot fi falsificate sau inversate, iar taxele tind să fie mai reduse, făcând din acestea mult mai fiabile decât moneda convențională.
Este o nouă formă de numerar, piețele de criptomonedă sunt cunoscute pentru modul rapid de evoluție, ceea ce înseamnă că o investiție mică poate deveni o sumă mare peste noapte. Dar oamenii care investeasc în aceste monede ar trebui să fie conștienți de volatilitatea pieței și de riscurile pe care și le asumă atunci când le cumpără. Din cauza nivelului de anonimat pe care le oferă, criptomonedele sunt adesea asociate cu ilegalitatea.