Este imposibil să asiguri 100% un calculator, să nu mai vorbim despre o rețea de calculatoare. La un moment dat ești nevoit să cauți ceva pe internet sau să lași un utilizator să se conecteze la unserver sau pur și simplu să trimiți un e-mail. În prezent este foarte dificil să alegi între confortul tehnologic și securitate.
Din păcate, evenimentele recente au arătat clar că, de cele mai multe ori, atunci când este vorba de IoT, industria preferă să aleagă comoditatea și nu siguranța, lăsând multe companii și persoane expuse.
Și utilizatorii, fie că vorbim de firme antreprenoriale sau firme mari, nu de puține ori declară că ele nu pot fi o țintă pentru hackeri pentru că nu fac parte din nișa pe care acești o urmăresc. Ceea ce ei nu realizează este că unele atacuri cibernetice nu sunt organizate ci și random. Unui hacker nu îi pasă de compania ta fie ea mică, mijlocie sau multinașională, tot ce ei își doresc este să pătrundă în sistem și se acolo să ajungă la partenerii sau la clienții tăi. Trebuie să se realizeze că cei mai mulți dintre noi suntem interconectați, astfel securitatea unei firme poate afecta alte persoane.
Atacatorii nu mai sunt novici, ei țin pasul cu tehnologia, știu foarte bine ce aduce ziua și sunt cu mult mai informați decât mulți dintre noi, ei sunt profesioniști. Calculează, planifică dacă este cazul apoi declanșează atacul.
Avem nevoie de măsuri mai drastice? Da! Dar realitatea este că pentru a ajunge la acestea trebuie să punem la punct elementele de bază. Este nevoie să se înceteze să se mai treacă parolele importante pe agende, să nu se mai ofera parola PC-ului colegilor de muncă, să se seteze o nouă parolă la fiecare device nou cumpărat, să nu se mai activeze rolul de administrator în mod implicit.
IoT face parte din viața noastră, automatizarea locuințelor nu mai ține de viitor ci de prezent. Este industria pregătită să ofere securitatea necesară acestor dispozitive? Suntem noi capabili să ne protejăm spațiile private de intrușii cibernetici? Prea puțin. Înainte de a ne gândi cum facem să ajungem de la A la Z, este indicat să aflăm cum facem o securizate perfectă de la A la B și apoi la C.
Ți-ai schimbat parola la router-ul de Wi-fi?
Solutii IT pentru succesul afacerii tale.
Cere oferta!