Termenul de securitate cibernetică nu este nou, cybersecurity reprezintă o prioritate de zeci de ani. Prima inițiativă în acest sens a avut loc în anul 1950, o dată cu specificațiile TEMPEST ale Agenției Naționale de Securitate ale Americii. Cum numărul computerelor a crescut atât de mult în ultimii ani, era de așteptat ca modalitățile în care acestea pot fi exploatate de către persoanele rău intenționate să crească.
Securitatea trebuie să fie într-o continuă schimbare pentru a putea ține pasul cu potențialele amenințări virtuale. Dacă până de curând un antivirus era suficient, acum industria securității cibernetice are nevoie de inovație și putere de previziune.
O mentalitate in schimbare
În timp ce procedurile de securitate cibernetică s-au concentrat pe crearea unor sisteme perfecte, evoluția rapidă a amenințărilor crează necesitatea unei noi perspective. Sunt imperative și așteptate modificările acestei industrii, securitatea cibernetică are nevoie de noutate care să nu ofere companiilor doar un scut împotriva amenințărilor din prezent, această mentalitatea de prevenire a tuturor problemelor cibernetice este de mult depășită. Dar o abordare nouă, proactivă care combină tehnologia, procedura și educația poate ajuta la găsirea zonelor cu probleme înainte ca acestea să fie descoperite de persoanele rău intenționate.
Companiile încă se concentrează asupra tipurilor de atacuri cu care acestea sunt deja familiare. Virușii și malware obțin cea mai mare atenție în comparație cu alte amenințări, cum ar fi atacurile mai subtile (DNS hacking) sau cele asupra device-urilor IoT (Internet of Things). Multe organizații folosesc sisteme sofisticate, cum ar fi cloud computing și dispozitivele mobile, dar încă nu reușesc să ofere acestora un nivel ridicat de securitate.
Din cele 350 de companii care au participat la un sondaj realizat de CompTIA, doar 33 la suta au raportat că au un nivel foarte ridicat de înțelegere a ceea ce înseamnă securitatea în cadrul organizației. Intre 18 la suta si 32 la suta își doresc îmbunătățirea în mod semnificativ a expertizei de securitate existentă, aici încluzând infrastructura de rețea, cunoașterea amenințărilor dar și capacitățiile educaționale.
Securitatea cibernetica – o problema permanenta
Competențele cibernetice rămân relevante deoarece companiile caută să obțină siguranța dispozitivelor și a datelor esențiale. Una din trei companii din sondajul CompTIA a declarat că securitatea are o importanță mult mai mare decât era în urmă cu doi ani.
In timp ce multe companii merg în direcția de cloud computing, dispozitive mobile și alte tehnologii noi, este clar că un număr mare dintre acestea nu au reușit să înțeleagă pe deplin ce măsuri de securitate sunt necesare.
Profesioniștii IT, aliații din sfera IT sunt cruciali pentru companiile din prezent. Orice afacere are nevoie de un partener care să fie acolo când trebuie, să ofere suport proactiv și să aibă competențele necesare.
Pentru mai multe detalii cu privire la securitatea de care are nevoie compania ta, vizitează www.startechteam.ro sau cere o ofertă IT personalizată aici.