Iluminatul inteligent este fără îndoială o opțiune tot mai căutată datorită modului simplu și eficient de a controla consumul de electricitate și nu numai. Cu toate acestea, există două opțiuni distincte între care se poate alege pentru a automatiza iluminatul: becurile inteligente sau întrerupătoarele (switch-urile) inteligente.
Becurile inteligente sunt „conectate” la un protocol de automatizare a casei, care permite controlul acestora cu ajutorul wireless-ului, prin intermediul unei aplicații. Switch-urile inteligente sunt similare, cu excepția modului de automatizare.
Care este cea mai indicată metodă și de ce? Citește în rândurile de mai jos.
Costul
Întodeauna costul contează, de aceea trebuie specificat încă de la început că switch-urile inteligente nu sunt făcute pentru un buget limitat, ele fiind mai scumpe decât becurile individuale, începând de la 50$ sau mai mult. Acest preț nu include hub-ul, care pornește de la 100$ și poate ajunge la 200$. Aceste hub-uri sunt necesare pentru a conecta switch-urile la aplicație, astfel încât să se permită activarea/ dezactivarea luminii cu o simplă apăsare a unui buton.
Becurile inteligente pornesc de la 15$ și pot ajunge până la 60$ pe bec, cu un hub de 50$ (cele mai scumpe hub-uri costă în jur de 100$). Diferența de preț reflectă, în general, numărul de caracteristici din bulb. Unele becuri inteligente, cum ar fi Philips Hue, oferă opțiunea de a schimba culoarea becului, pe când altele pot detecta mișcarea.
Comutatoarele inteligente se folosesc de cablurile existente pentru a coordona becurile. Pentru a se utiliza capacitățile de estomparea a luminii, caracteristică întâlnită la cele mai multe switch-uri, va trebui să se ia în considerare achiziționarea unor becuri cu LED-uri care să permită schimbarea intensității acestora.
Instalarea
Becuri inteligente sunt ușor de instalat și de configurat. Pur și simplu conectați hub-ul în router, se înșurubează becul și se descarcă aplicația. Din momentul configurării, va exista posibilitatea de a se controla luminile de oriunde și să se stabilească un anumit program (aprindere/stingere) pentru lumină.
Switch-urile smart funcționează în mod similar (hub și aplicație), dar acestea trebuie să fie legate la sistemul electric (în locul unui comutator de lumină existent). Instalarea acestuia se poate realiza de către utilizator sau cu ajutorul unui electrician.
Pro si Contra: intrerupatoare inteligente sau becuri inteligente?
Un minus în privința becurilor inteligente reprezintă faptul că dacă se stinge lumina manual, acel bec nu mai poate fi controlat de la distanță. Acest lucru nu povoacă doar frustrare dar anulează și orice planificare programată ale becurilor.
Pe de altă parte switch-uri inteligente chiar sunt smart! Ele știu când au fost oprite și se pot porni din nou, ceea ce înseamnă că pot fi întotdeauna controlate cu ajutorul aplicației și că programele prestabilite se vor aplica indiferent dacă sunt sau au fost oprite de către o persoană.
Cel mai mare plus al becurilor inteligente este faptul că pot avea foarte multe caracteristici interesante. Becurile smart din prezent își pot schimba culoarea, pot lua funcțiile unei boxe Bluetooth, pot detecta mișcarea sau pot fi asemeni unor camere de securitate. Cel mai probabil acesta este doar începutul abilităților becurilor smart.
Switch-uri inteligente, pe de altă parte, pur și simplu funcționează pe baza becurilor existente, astfel acestea nu au nicio caracteristică dintre cele enumerate mai sus. Dacă tot ceea ce îți dorești este modificarea intensității luminii atunci cu siguranță o să fii mulțumit cu aceste întrerupătoare smart. Dar dacă îți dorești ca lumina din casă să devină albastră atunci când plouă sau să facă flash-uri pentru a-ți aminti de o întâlnire importantă, becurile inteligente sunt ceea ce cauți.
Dacă în acest moment ești în căutarea unui mod de automatizare și oscilezi între comutatoarele și becurile inteligente, trebuie să știi că întrerupătoarele sunt opțiunea cea mai economică datorită faptului că se poate instala un comutator pentru toate luminile de pe acel circuit. Asta înseamnă aproximativ 500$ în comparație cu 550$ – 2.100$ pentru becuri (fără a include costul pentru fiecare hub).
Pentru cei care nu se pot decide există întotdeauna opțiunea de a le achiziționa pe amândouă.