Ori de câte ori se vorbește despre modul în care IoT va revoluționa lumea, de cele mai multe ori oamenii invocă o listă scurtă similară de aplicații: mașini autonome, aparate smart, asistență medicală inteligentă și așa mai departe. Dar ramificațiile IoT merg mult mai departe decât aceasta listă.
IoT ar putea să pătrundă în industriile familiare în moduri în care oameni nu au crezut vreodată, deschizând o întreagă serie de noi oportunități. Este momentul să aruncăm o privire la unele dintre cele mai neașteptate modalități prin care Internet of Things ar putea schimba diverse sectoare în următorii ani.
#1. Agricultura
Inovația tehnologică din agricultură nu este o noutate, dar fermierii și organizațiile agricole sunt acum mai deschise spre a accepta ajutorul noilor tehnologii, datorită capacităților acestora de a maximiza capacitatea de producție.
Prin senzori și drone agricole, fermierii sunt mult mai eficienți. Noile practici realizate prin IoT (monitorizarea de la distanță a culturilor, echipamente noi, precum și obținerea unor date statistice), par să joace un rol important în a ajuta fermierii să facă față cerințelor de produse alimentare.
#2. Publicitatea
Dispozitivele inteligente din prezent sunt capabile să furnizeze companiilor date despre felul în care consumatorii își investesc banii, ce preferă să consume, date despre comportmentul acestora sau la ce stimuli reacționează. În acest mod ele permit departamentelor de marketing să adapteze publicitatea pentru un efect țintă, mesajele fiind lansate la momentul potrivit pentru a încuraja conversiile.
#3. Cladirile inteligente
IoT are deja un impact semnificativ atât asupra construcțiilor cât și asupra industriei imobiliare. Clădirea inteligentă ajută firmele de construcții să pună accent pe reducerea costurilor, imobilele fiind mai aliniate cu prioritățile viitorilor proprietari și manageri. Clădirile inteligente pot furniza energie la un preț minim, oferind un nou nivel de confort celor care locuiesc într-un astfel de spațiu.
Clădirile inteligente sunt proiectate pentru a îmbunătăți în mod semnificativ securitatea. Prin IoT pot funcționa camerele de recunoaștere facială, astfel organizațiile pot proteja birourile în timp real, evitând factorii de risc și costurile/daunele pe termen lung care ar putea surveni dintr-o încălcare a securității.
#4. Serviciile financiare
Pe măsură ce IoT se dezvoltă, consumatori sunt din ce în ce mai obișnuiți cu ideea de a gestiona tranzacțiile financiare printr-o varietate de dispozitive smart.
Societatea începe să vadă în introducerea acestor smart cashpoints o normalitate. Nu peste mult timp aceste dispozitive o să poată oferi consumatorilor posibilitatea de a lua un împrumut, să accepte un depozit, transfer de bani sau alte tranzacții financiare care până de curând se puteau realiza numai în fața unei persoane fizice.
Cu toate acestea, datorită cantității mari de date primite și emise de dispozitivele IoT, companiile de asigurări vor putea măsura cu o mai mare precizie riscurile cu care se confruntă o persoană. Pe viitor există posibilitatea ca asigurarea unei persoane să fie calculată pe baza activității pe care aceasta o întreprinde, unde călătorește, muncește și trăiește. În acest mod va exista o singură asigurare, eliminând multitudinea de oferte separate.
#5. Productia
Industria prelucrătoare va fi una dintre industriile cele mai puternic afectate de IoT. Producătorii din toate domeniile (inclusiv cea auto și cea electronică) au investit deja în dispozitive integrate pentru a monitoriza echipamentele și producția. Mulți producători utilizează soluții IoT pentru a urmări ce se întâmplă în fabricile lor, consolidându-și camerele de control și creșterea funcționalității de analiză.
Așa cum a fost deseori subliniat, numărul de aplicații IoT, precum și numărul de dispozitive care vor fi disponibile pe viitor, sunt vaste. A folosi platforma potrivită pentru IoT este cheia pentru a scoate la lumină adevaratul potențial al acestei tehnologii.
Mai multe despre IoT poti citi aici.