Este IoT (Internet of Things) cheia către un oraș inteligent?
În prezent, mai mult de jumătate din populația lumii trăiește în zonele urbane. Creșterea constantă a numărului de persoane care doresc să locuiască în orașele mari, pun la încercare resursele acestor metropole, având în vedere nevoia de a satisface un număr tot mai mare de locuitori.
Gestionarea responsabilă a resurselor urbane pare tot mai imposibilă, astfel toată atenția s-a îndreptat spre dezvoltarea unor sisteme inteligente care să ajute și să ofere o nouă abordare asupra acestei provocări.
Combinarea orașelor cu soluțiile tehnologice inteligente a devenit speranța unei noi etape în ceea ce privește întreaga civilizația. Cu scopul de a aduce orașele într-o așa numită „a patra Revoluția industrială“, companiile producătoare de IoT se folosesc de orice mijloc pentru a produce soluțiile cele mai potrivite. Acesta este conceptul de „oraș inteligent“ – o promisiune de a combina infrastructura și serviciile fizice ale unui oraș cu cele mai recente oferte tehnologice. Deoarece IoT este prezent tot mai mult în viața de zi cu zi, conceptul de oraș inteligent a început să prindă tot mai mult contur.
IoT este cheia pentru construirea oraselor smart
În prezent, Singapore este lider mondial în ceea ce privește ideea de smart city, cu toate că 100% din populația sa locuiește în mediul urban. Liderii globali din industria tech sunt de părere că orașul Singapore este cel care va deschide calea spre inovare pentru țările care doresc cele mai eficiente metode de a contrui metropole care pot gestiona într-un mod inteligent nevoile unor milioane de locuitori.
IoT este cheia pentru construirea orașelor smart. Ideea este simplă: fiecare dispozitiv care face parte dintr-un oraș inteligent trebuie să lucreze cu alte dispozitive pentru a gestiona resursele populației dintr-un Megacity.
Aceste dispozitive trebuie să comunice unul cu celălalt pentru ca orașul este să fie cu adevărat „inteligent“. Companiile care se ocupă cu inovarea device-urilor de tip IoT știu că dezvoltarea inteligentă a unui oraș are la bază soluții tehnologice de ultimă generație care revoluționează serviciile și infrastructura orașului.
Nu este totul roz
O problemă majoră cu dezvoltarea actuală a orașelor inteligente este faptul că, de multe ori, tehnologia este folosită pentru a rezolva probleme care nu există încă sau nu sunt prioritare – cum ar fi parcare inteligentă.
Un oraș cu adevărat inteligent ar trebui să folosească tehnologia pentru a rezolva problemele pre-existente, cum ar fi impactul asupra mediului, sau impactul populației în creștere asupra resurselor.
Acestea fiind spuse, companiile ar trebui să se concentreze pe realizarea de IoT care să implementeze soluții pentru serviciile de bază, care sunt la baza unui oraș eficient, cum ar fi gestionarea deșeurilor și transportul. Prioritățile pentru dezvoltatorii de IoT sunt de a ajuta dezvoltarea orașelor prin implementarea de 5G și rezolvarea în mod proactiv a problemelor.
Pentru a susține dezvoltarea unui Smart City, guvernele trebuie să aibă sprijin în primul rând în dezvoltarea industriei de telecomunicații. Investind în rețele puternice, vor exista imbunătățiri vizibile asupra serviciilor și a IoT – cheia spre un oraș inteligent.
În ceea ce privește România, Alba Iulia dorește să fie un exemplu de Smart City. De anul trecut s-a început implementarea proiectului „Alba Iulia Smart City 2018“, un program de modernizare și ridicarea orașului la standard smart.
Sursa: https://goo.gl/5Sxkv3
Mai multe informații despre orașele viitorului găsești aici.