În prezent, nivelul tehnologic nu mai satisface sfera electronică, inovarea fiind ceea dorită. În acest context oamenii de știință și inginerii fac tot ce este posibil pentru a face salturi în atingerea adevăratei forțe din fizica cuantică pentru a face din visele noastre SF, realitate.
Cercetătorul de la Centrul Rus Quantum, Alexey Fedorov este de părere că fizica cuantica va fi modul prin care o să avem acces la următoarea generație tehnologică. Ea va schimba securitatea cibernetică, știința materialelor, cercetarea AI și metrologia.
Quantum PC – pasul spre viitor
Propus pentru prima dată la începutul anilor 1980 de către fizicianul Richard Feynman, cireașa de pe tort a tehnologiei cuantice este, fără îndoială, computerul cuantic. În prezent se depun eforturi pentru a construi un astfel de dispozitiv, care ar folosi teoriile cuantice pentru a rezolva problemele care sunt fie imposibile, fie mult peste puterea computerelor din prezent.
Mikhail Lukin de la Universitatea Harvard și echipa sa au construit un computer cuantic care folosește 51 de biti cuantici pentru a rula calcule, făcându-l cel mai puternic calculator de acest fel de până acum. Cele mai multe dintre calculatoarele cuantice de până acum au fost asemănate cu avioanele primitive din imaginile secolului al 19-lea. Dar Lukin a reușit să construiască un computer cuantic care e mult mai avansat.
Noua tehnologie ar putea fi utilizata pentru a efectua apeluri telefonice catre Marte
În timp ce Elon Musk declară public viziunea lui despre posibilitatea unor baze pe lună și metropole pe Marte, există totuși o problemă : Comunicarea. În cazul în care ideile lui Musk o să prindă contur și oamenii o să se poată deplasa în spațiu, comunicarea ar fi o adevărată provocare. În funcție de locul în care Pământul și planeta Marte sunt poziționate una față de celălaltă în jurul Soarelui, poate dura între trei și 22 de minute pentru ca semnale radio să ajungă dintr-o parte în alta, asta în ideea în care undele se deplasează cu viteza luminii. Aici ar putea fi de mare ajutor tehnologia cuantică.
Era Star Trek
Criptarea cuantică este o tehnologie undeva între „Star Trek“ și „James Bond”. Dar trebuie știut că este ceva tangibil. O companie Elvețiană se apropie de aniversarea a două decenii de când vinde echipament hardware de comunicare cuantică, acestea fiind utilizate de către organizațiile de cercetare și de guvernele naționale.
În prezent, cu un calculator suficient de puternic, orice criptare poate fi descifrată în intregime. Dar dacă se folosește codarea cuantică, mesajul este ”sigilat” până ajunge la destinatar. Asta este ideea criptării cuantice, să fie o tehnologie care să deschidă drumul spre o nouă eră în care comunicarea să se poată desfășura la cel mai înalt grad de discreție și siguranță.
Vadim Marakos de la Universitatea Waterloo, departamentul Quantum Hacking Lab, declara că ceea ce numim noi criptare în prezent are o mare minus, și anume mesajele codate pot fi depozitate până când acestea sunt descifrate. Pe când protocolul cuantic este imposibil de spart. Nu poți citi o informație fără să nu o modifici, ceea ce face din tehnologia cuantică un sigiliu.
Unii sustin că aceste computere cuantice își extrag energia de calcul din realizarea altor calcule în universuri alternative. Dacă este adevărat sau nu, cu siguranță o să aflăm în viitorul apropiat.
Cel mai mare obstacol pentru a se realiza și mai multe descoperiri în domeniul cuantic este de natură financiară. Cei mai mulți experți sunt de părere că peste 5 – 10 ani de acum o să putem vedea un progres sesizabil și o optimizare vizibilă a tehnologiei cuantice.