Omenirea a parcurs un drum lung de la realizarea primului oraș până în prezent. Astăzi, locurile ca New York, Tokyo și Dubai sunt centre de inovare, unde progresul este un proces continuu menit să satisfacă tot mai mult necesitățile omenirii. Mai presus de toate, se pare că suntem puși față în față cu apariția unei societăți futuriste care nu se teme de inovare, ba chiar o cere, vazând în ea inspirația pentru o viață mai bună.
De la Palm Islands din Dubai la turnul din Shanghai, China, orașele sunt machete pentru cele mai impresionante realizări tehnologice din lume. Metropolele par să concureze una cu cealaltă în înălțimea blocurilor, sisteme de transport rapide și sursele de energie tot mai eco friendly.
Încă din prezent tehnologiile au început să revoluționeze viitorul infrastructurii, astfel schimbând industria construcțiilor în acest proces. Dubai a anunțat recent deschiderea primului centru de printat 3D, iar Amsterdam poate fi în curând primul oraș care va folosi un pod realizat în întregime prin tehnologia imprimării 3D. Aceste tipuri de proiecte inovatoare au capacitatea de a reduce deșeurile dar și costurile, în comparație cu metodele tradiționale din prezent.
Orase inteligente
O altă inovație care va transforma peisajul urban este apariția a ceea ce numim IoT (Internet of Things). Sistemele orașelor ar folosi semnale wireless pentru a aduna date de la obiecte (cutii de gunoi, sisteme de iluminat, chiar clădiri întregi) pentru a digitaliza utilizarea lor. Într-un proiect susținut în întregime de către cetățeni, Amsterdam urmează să integreze IoT, alăturându-se orașului Taipei și Braziliei pentru a deveni unul din multele orașe inteligente emergente.
Cererile de astfel de orașe smart sunt în creștere. Mulți jucători mari de pe piața IT și nu numai, dezvoltă sisteme date-driven pentru planificare urbană, transport, energie și multe altele. Pentru mulți pare a fi o schimbare care nu se justifică, dar numai Barcelona a economisit 58 de milioane $ prin utilizarea contoarelor de apă inteligente. Cum ar fi dacă acest tip de tehnologie s-ar aplica fiecărui oraș din lume, în orice domeniu posibil? Nu există niciun dubiu asupra faptului că s-ar putea planifica mult mai eficient utilizarea energiei, s-ar putea rezolva problema transportul iar nivelul de poluare ar scădea.
Desigur, multe întrebări au fost ridicate cu privire la viața privată și securitatea informațiilor. Deși există certitudinea că aceste orașe ale viitorului pot simplifica și îmbunătăți simțitor viața cetățenilor, datele pe care se bazează aceste noi metropole pot, de asemenea, servi ca un instrument de manipulare.
Odată cu apariția tehnologiei vine și mobilizarea marelor companii tech. Multe prototipuri de mașini auto care nu au nevoie de șofer, sunt deja testate în California. Această mobilizare este de așteptat să crească atât în interiorul marelor orașe pentru a accelera schimbarea cât și între ele. Poate că unul dintre mai așteptate proiecte este trenul care va circula cu peste 800 km pe oră, unind Dubai și Abu Dhabi, două orașe din Emiratele Arabe Unite, în mai puțin de 12 minute.
Viitorul pare să aparțină domeniului SF dar să nu uităm că nu cu mult timp în urmă, internetul părea o utopie. Dacă toate au început cu telefoanele smart, au urmat casele smart, acum este nevoie de un singur pas pentru a transforma un oraș într-o metropolă inteligentă.