În prezent, informația reprezintă noul aur al secolului 21. Cine deține informația trebuie să o poată și proteja. Problema nu se mai pune unde găsim informațiile ci cum reușim să le păstrăm în siguranță, iar această problemă este și va fi de actualitate.
Ce inseamna integritatea datelor
Datele integre sunt informații intacte, nemodificate de către persoanele neautorizate sau din cauza unor probleme tehnice. Într-o perioadă în care internetul este o sursă importantă de stocare, integritatea datelor pe termen nelimitat este o provocare.
Există trei etape importante pentru integritatea datelor:
- Comunicarea securizată – Informația a fost trimisă în mod corect și sigur.
De exemplu, datele au fost trimise corect de la un formular de înregistrare a unui client la baza de date centrală care conține informațiile tuturor clienților.
- Stocarea informațiilor în siguranță – Datele care se află în servere nu a fost modificate și pot fi utilizate în continuare pentru scopurile originale.
- Auditul – Aceasta înseamnă că datele pot fi auditate și verificate (aici poți afla mai multe date despre audit).
Auditul este deosebit de important pentru toate organizațiile care lucrează cu date sensibile, cu precădere în companiile care se ocupă cu plățile, date de sănătate sau financiare. Aceste organizații trebuie să știe cine, când și cum a modificat o anumită informație.
Cum pot fi compromise datele?
Există mai multe modalități prin care informații pot fi corupte, dar aceste modalități pot fi grupate în două categorii majore:
- Erorile tehnice;
- Atacurile cibernetice și alte defecte de securitate.
Studiile au arătat că societățile care au fost victime ale violării datelor suferă daune semnificative de brand și pierd încrederea consumatorilor.
Cum iti pastrezi datele in siguranta?
Criptarea
Criptarea este o opțiune de luat în considerare deoarece cazurile în care există riscul ca un atacator să intre în posesia fișierelor stocate în baza de date (prin furt fizic, descărcarea de fișiere prin intermediul unui atac cibernetic, etc), nu sunt inexistente . Chiar dacă are loc scurgerea de date, hacker-ul nu poate afla informațiile dacă nu deține cheia pentru a decripta fișierele.
Siguranta metadatelor
Metadatele sunt date despre date. O bază de date care conține informații despre furnizori și vânzători ar putea avea metadate care acoperă aspecte cum ar fi: data modificării ultimului fișier, autorul modificărilor și descrierea generală a datelor.
Backup
Backup-ul datelor este esențial pentru a preveni pierderile permanente ale informațiilor.
Criptare SSL
SSL este o caracteristică de securitate pe care trebuie să o aibă orice site. SSL criptează informația comunicată între un site web și dispozitivul vizitatorului. Acest lucru reduce în mod semnificativ amenințarea unui atac online deși nu-l elimina complet.
Menținerea informațiilor în siguranță este o prioritate și nu trebuie neglijată nicio modalitate prin care îți poți păstra integritatea datelor.